Mugurkaula jostas daļas magnētiskās rezonanses attēlu kvalitātes kritēriji stapskriemeļu disku trūces gadījumā - Rozenberga, Diāna (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma - “Mugurkaula jostas daļas magnētiskās rezonanses attēlu kvalitātes kritēriji starpskriemeļu disku trūces gadījumā” Aktualitāte: Magnētiskā rezonanse (turpmāk tekstā – MR) ir svarīga metode mugurkaula saslimšanu, tostarp starpskriemeļu trūču, diagnosticēšanai. Mugurkaula jostas daļa ir viena no vietām, kas ir visjutīgākā pret disku trūcēm, kas var izraisīt sāpju sindromu un muguras smadzeņu disfunkciju. Tāpēc ir svarīgi noteikt atbilstošus MR kvalitātes kritērijus, lai nodrošinātu precīzu diagnozi un izvēlētos pacientiem piemērotāko ārstēšanu. Darba mērķis ir noteikt galvenos attēla kvalitātes kritērijus, kas ietekmē mugurkaula jostas daļas izvērtēšanu ar magnētiskās rezonanses attēlveidošanu diska trūces diagnostikas gadījumā. Pētniecības uzdevumi: analizēt literatūru par mugurkaula normālo anatomiju un MR anatomiju, starpskriemeļu disku trūces klīnisko ainu un tā diagnostiku, pacienta pozicionēšanu, kā arī MR pielietoto protokolu disku trūces gadījumā. Izveidot pētījumu un izdarīt secinājumus. Par pētniecības instrumentu tiek izmantots MR protokolu apkopojuma tabulas, savukārt pētniecības metode ir kvalitatīvs pētījums, literatūras analīze. Bakalaura darba apjoms: 40 lapaspuses 4 nodaļas un 10 apakšnodaļas, analizēti un izmantoti 44 literatūras avoti, veikti secinājumi.

Bachelor thesis is "Quality criteria of magnetic resonance images of the lumbar spine in intervertebral disc herniation". Relevance. The lumbar spine is one of the areas most susceptible to disc herniations, which can cause pain syndrome and spinal cord dysfunction. It is therefore important to establish appropriate magnetic resonance (MRI) quality criteria to ensure an accurate diagnosis and to select the most appropriate treatment for patients. The aim of this paper is to to identify the main image quality criteria influencing the assessment of the lumbar spine with magnetic resonance imaging in the diagnosis of disc herniation. Research objectives: to analyse the literature on normal and magnetic resonance anatomy of the spine cord, the clinical picture of intervertebral disc herniation and its diagnosis, as well as the protocol applied in magnetic resonanxe for disc herniation, patient positioning. Make a conclusion of protocol usage in magnetic resonanse in case of herniated disc. The research tool protocol is used as the research tool, while the research method is qualitative research, literature analysis. The bachelor’s consists of 40 pages, 4 chapters and 10 subchapters, 44 literature sources are analysed and used, conclusions are drawn.
Quality criteria of magnetic resonance images of the lumbal spine in intervertebral disc herniation
Keywords: Medicīna; magnētiskā rezonanse; diska trūce; mugurkauls; starpskriemeļu diski; protokols