Ukrainas un Sīrijas konfliktu loma ASV Āzijas Klusā okeāna reģiona politikā - Skladovs, Salvis (Latvijas Universitāte, 2016)
Krievijas agresija Ukrainā un Sīrijas pilsoņu kara eskalācija, tajā iesaistoties Daesh, aktualizēja ASV globālo lomu, īpaši Eiropā un Tuvajos Austrumos. ASV tobrīd par stratēģisko prioritāti bija izsludinājusi Āzijas Klusā okeāna reģiona politiku. Atbilstoši ofensīvā reālisma nostādnēm lielvaras tiecas iegrožot potenciālo hegemonu, lai saglabātu savas pozīcijas starptautiskajā sistēmā. Līdz ar to maģistra darbā „Ukrainas un Sīrijas konfliktu loma ASV Āzijas Klusā okeāna reģiona politikā” tiek pētīts, kā iepriekš minētie konflikti atsaucas uz ASV centieniem iegrožot Ķīnas hegemoniskās ambīcijas. Pētījumā secināts, ka šie konflikti nemainīja ASV ārpolitikas prioritātes.

Russia’s agression in Ukraine and Syrian civil war escalation after engagement of Daesh, highlighted the U.S. global role, especially in Europe and the Middle East. U.S. had anounced the Pivot to Asia as the strategic priority. According to the Offensive realism superpowers tend to contain potential hegemon to maintain their positions in international system. Thereby, in master’s thesis „Role of conflicts in Ukraine and Syria in the USA Asia Pacific policy” it is analysed how previously mentioned conflicts influence U.S. efforts to contain China’s hegemonic ambitions. It was concluded, that conflicts in Ukraine and Syria did not affect U.S. foreign policy priorities in Asia Pacific.
Role of conflicts in Ukraine and Syria in the USA Asia Pacific policy
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); Pavērsiens uz Āziju; Āzijas Klusā okeāna reģions; militārā dimensija; politiskā dimensija; ASV