Valdību izmantotie mehānismi mazo un vidējo uzņēmumu atbalstam Baltijas valstīs - Zodeugana, Nikole Anelia (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir Valdību izmantotie mehānismi mazo un vidējo uzņēmumu atbalstam Baltijas valstīs. Šajā darbā tika analizēti atbalsta mehānismi, ko Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valdības izmantoja, lai atbalstītu mazos un vidējos uzņēmumus no 2017. līdz 2023. gadam. Darba mērķis bija salīdzinot Latvijas, Lietuvas un Igaunijas izmantotos instrumentus MVU atbalstam, atrast atšķirības instrumentu izvēlē un izmantošanā, kā arī noskaidrot, kāpēc pastāv atšķirība starp izmantotajiem mehānismiem. Darbā tika analizēta industriālā politika, kā arī mazo un vidējo uzņēmumu atbalsta mehānismi. Darba teorētiskajā daļā tika aplūkota politikas analīze un tās metodes. Darbā tika izmantota ex post politikas analīzes metode, kas palīdzēja izpētīt valstu īstenoto atbalsta politiku. Darbā tika izvirzītas divas hipotēzes: : H1: Lietuvas valdība izmanto vairāk MVU atbalsta mehānismu nekā Latvijas un Igaunijas valdības; H2: Lietuvā ir labāka komunikācija starp privāto sektoru un valdību nekā Latvijā un Igaunijā, kas ļauj apzināties MVU vajadzības to attīstībai. Abas hipotēzes tika apstiprinātas.

The theme of the bachelor thesis is Government support mechanisms for small and medium-sized enterprises in the Baltic States. This thesis analyses the support mechanisms used by the Latvian, Lithuanian and Estonian governments to support SMEs from 2017 to 2023. The aim of the thesis was to compare the instruments used by Latvia, Lithuania and Estonia to support SMEs, to find differences in the mechanisms used, and to find out why there is a difference in the choice and use of them. The thesis analysed industrial policy as well as small and medium-sized enterprise support mechanisms. The theoretical part of the thesis focused on policy analysis and its methods. The ex post policy analysis method was used in the thesis, which helped to examine the support policies implemented by countries. Two hypotheses were proposed: H1: The Lithuanian government uses more SME support mechanisms than the Latvian and Estonian governments; H2: There is better communication between the private sector and the government in Lithuania than in Latvia and Estonia, which allows to identify the needs of SMEs for their development. Both hypotheses were confirmed.
Government support mechanisms for small and medium-sized enterprises in the Baltic States
Keywords: Politikas zinātne; mazie un vidējie uzņēmumi; industriālā politika; ex post pieeja; mehānismi