Ebreju reliģija kā cita etnosa ticība ( latgaliešu etnogrāfiskais materiāls). - Peņkova, Anna (Latvijas Universitāte, 2018)
Anna Peņkova Ebreju reliģija kā cita etnosa ticība (Latgales etnogrāfisku ekspedīciju materiāls): bakalaura darbs. – Rīga, 2018. – 41. lpp. Šīs darbs ir veltīts ebreju reliģiju izpētei pēc Latgales etnogrāfisku ekspedīciju materiāliem. Darba galvenais mērķis ir atklāt ebreju reliģiju kā cita etnosa ticību īpatnības. Analizējot slāvu un latgaliešu etnogrāfiskus stereotipus, autors īpašu uzmanību veltīja stereotipu, kas ir raksturīgi sevišķi latgaliešu informantiem, atklāšanai. Darbs sastāv no divām nodaļām, kuras sastāv katra no trīs daļām. Pirmā nodaļa ir veltīta opozīcijas “savs - svešs” pētījumam un ebreja aprakstam Latgales etnogrāfisko ekspedīcijas materiālos. Otrā nodaļa ir veltīta ebreju reliģijas īpašībām. Teorētiskā un praktiskā darbības tiek saskaņoti, lai varētu nekavējoties teorētisko materiālu ilustrēt ar piemērus. Šis pētījums var būt interesants filologiem, folkloristiem, etnolingvistiem, kā arī plašam cilvēku lokam, kuri interesējas par ebreju reliģiju un starpetniskiem kontaktiem.

Anna Penkova Jewish religion as a different ethnic group’s religion (based on Latgalian ethnographic material): bachelor thesis. – Riga, 2018. – 41 p. The present work is devoted to the investigation of the Jewish religion based on the material of ethnographic expeditions in Latgale. The research goal is to identify peculiarities of the Jewish religion as a religion of a different ethnic group. Analyzing Slavonic and Latgalian ethnographic material, special attention was paid to the detection of the specific Latgalian stereotypes about Jews. The work consists of two chapters. The first chapter is devoted to the “self - alien” research and the description of the Jew in the ethnographic expedition’s materials of Latgale. The second chapter is devoted to the characteristics of Jewish religion. Theoretical and practical parts are coordinated so that the theoretical material could be immediately illustrated with examples. The work can be recommended for philologists, folklorists, ethnographs and also for a wide range of people interested in Jewish religion and interethnic relations.
Jewish Religion as Other Ethnic Faith: Latgalian Ethnographic Material.
Keywords: Valodniecība; оппозиция «свой – чужой»; этноцентризм; стереотип; иудаизм.