Aprūpes problēmas pacientiem ar politraumām un mākslīgo plaušu ventilāciju intensīvās terapijas nodaļā - Balule, Linda (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kādas ir aprūpes problēmas pacientiem ar politraumām un mākslīgo plaušu ventilāciju intensīvās terapijas nodaļā. Darba uzdevumi ir apkopot zinātniskās literatūras avotus par politraumām un to aprūpi, kā arī mākslīgo plaušu ventilāciju, un aprūpes problēmām šādiem pacientiem, analizēt V. Hendersones māszinību teoriju saistībā aprūpes problēmām pacientiem ar politraumām un mākslīgo plaušu ventilāciju intensīvās terapijas nodaļā, datu ieguve – izstrādāt daļēji strukturētas intervijas jautājumus, intervēt respondentus – X slimnīcas intensīvās terapijas vispārējās aprūpes māsas un ārsta palīgus, apkopot un analizēt iegūtos datus, izdarīt secinājums, izstrādāt atgādni. Izvirzītais pētījuma jautājums: Kādas ir aprūpes problēmas pacientiem ar politraumām un mākslīgo plaušu ventilāciju intensīvās terapijas nodaļā? Bakalaura darbā tika izmantota kvalitatīvā pētījumu metode – daļēji strukturēta intervija. Respondenti tika atlasīti pēc ērtuma jeb pieejamās metodes intensīvās terapijas nodaļā. Pētījumā piedalījās 8 vispārējas aprūpes māsas un 2 ārsta palīgi – ar darba stāžu no 2 – 12 gadiem, un dažādu līmeņu medicīniskajām izglītībām. Apkopojot pētījuma rezultātus tika secināts, ka elpošanas traucējumi un infekciju riski ir galvenās aprūpes problēmas pacientiem intensīvās terapijas nodaļā, kurām nepieciešama pastiprināta uzmanība un efektīvi risinājumi. Pacientu aprūpē sastopams plašs un daudzpusīgs problēmu spektrs, kas prasa visaptverošu un individuāli pielāgotu pieeju, savukārt aprūpes prioritizācija un resursu efektīva izmantošana nodrošina kvalitatīvu un savlaicīgu palīdzību. Tomēr ikdienas darbā novērotā aizmāršība var negatīvi ietekmēt aprūpes kvalitāti un pacientu drošību, tādēļ ir nepieciešami pasākumi kļūdu samazināšanai. Daudzveidīgie riska faktori būtiski ietekmē pacienta veselības iznākumu, tādēļ to savlaicīga identificēšana un risināšana ir būtiska, kā arī kvalitatīvas aprūpes pamatprincipu ievērošana pacientiem ar politraumām un mākslīgo plaušu ventilāciju ir izšķiroša, lai uzlabotu ārstēšanas rezultātus un pacientu dzīves kvalitāti.

The topic of the Bachelor thesis is “Care problems of patients with polytrauma and mechanical ventilation in the intensive care unit.” The importance and relevance of the study are defined by the fact that patients with polytrauma and mechanical ventilation in the intensive care unit face complex and multifaceted care problems that significantly affect their treatment outcomes and quality of life. The aim of the study was to identify the care problems of patients with polytrauma and mechanical ventilation in the intensive care unit. The objectives were to review and analyze scientific literature on polytrauma, mechanical ventilation, and care problems related to these patients; to analyze Virginia Henderson’s nursing theory in relation to care problems of patients with polytrauma and mechanical ventilation in the intensive care unit; to develop semi-structured interview questions; to interview respondents – general care nurses and doctor assistants from the intensive care unit of Hospital X; to collect and analyze the obtained data; to draw conclusions; and to develop recommendations. The research question was: What are the care problems of patients with polytrauma and mechanical ventilation in the intensive care unit? A qualitative research method – semi-structured interviews – was utilized in the study. Respondents were selected using convenience sampling in the intensive care unit. The study included 8 general care nurses and 2 doctor assistants with work experience ranging from 2 to 12 years and various levels of medical education. Summarizing the study results, it was concluded that respiratory disorders and infection risks are the main care problems for patients in the intensive care unit, requiring increased attention and effective solutions. Patient care involves a wide and diverse spectrum of problems that demand a comprehensive and individually tailored approach, while prioritization of care and efficient use of resources ensure quality and timely assistance. However, forgetfulness observed in daily work can negatively affect care quality and patient safety; therefore, measures to reduce errors are necessary. Diverse risk factors significantly influence patient outcomes, making their timely identification and management essential. Moreover, adherence to the fundamental principles of quality nursing care for patients with polytrauma and mechanical ventilation is crucial to improve treatment outcomes and patients’ quality of life.
Care problems for patients with polytrauma and artificial ventilation in the intensive care unit
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Politraumas; Mākslīgā plaušu ventilācijas; Aprūpes problēmas; Intensīvās terapijas nodaļa