Domāšanas veida saistība ar uzņēmēju motivāciju un pašefektivitāti - Kalniņa, Liene (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kāda ir domāšanas veida saistība ar motivāciju un pašefektivitāti uzņēmēju vidū. Pētījumā piedalījās 50 Latvijas uzņēmēji, no tiem 37 sievietes un 13 vīrieši vecumā no 20 līdz 62. Tika pielietotas 3 aptaujas – Implicīto intelekta teoriju skala bērniem (Blackwell et al., 2007, adaptējusi Gudakovska, 2020), Pozitīvas uzvedības motivācijas aptauja (Lemberga, 2020) un Vispārējās pašefektivitātes skala (Schwarzer & Jerusalem, 1995, adaptējusi Buliņa, 2009). Pētījuma rezultāti atklāj nozīmīgas saistības starp uzņēmēju domāšanas veidu, motivāciju un pašefektivitāti. Rezultāti liecina, ka izaugsmes domāšana ir pozitīvi saistīta ar pašefektivitāti un autonomo motivāciju. Tāpat tiek uzrādīta statistiski nozīmīga saistība starp fiksēto domāšanas veidu un autonomo motivāciju, tomēr netiek uzrādīta statistiski nozīmīga saistība starp fiksēto domāšanas veidu un pašefektivitāti. Atslēgas vārdi: izaugsmes domāšana, fiksētā domāšana, motivācija, pašefektivitāte, pašnoteikšanās teorija.

The aim of the study was to explore the relationship between mindset, motivation and self-efficacy among entrepreneurs. 50 Latvian entrepreneurs participated, including 37 women and 13 men aged 20 to 62. Three surveys were administered: Implicit theories of intelligence scale for children (Blackwell et al., 2007, adapted by Gudakovska, 2020), Positive behavioral motivation survey (Lemberga, 2020) and the General Self-Efficacy Scale (Schwarzer & Jerusalem, 1995, adapted by Buliņa, 2009). The study results reveal significant correlations between entrepreneur’s mindsets, motivation and self-efficacy.The findings indicate that a growth mindset is positively associated with self-efficacy and autonomous motivation. Additionally, a statistically significant relationship is observed between a fixed mindset and autonomous motivation. However, no statistically significant relationship is found between a fixed mindset and self-efficacy. Keywords: growth mindset, fixed mindset, motivation, self – efficacy, self-determination theory.
Mindset Relationship Between Entrepreneurs Motivation and Self-Efficacy
Keywords: Psiholoģija; Izaugsmes domāšana; Fiksētā domāšana; Motivācija; Pašefektivitāte; Pašnoteikšanās teorija