Rīgas arhibīskaps kā sociāls aktors viduslaiku Livonijā 15. gs. - Dāldere, Elīza (Latvijas Universitāte, 2023)
Rīgas arhibīskaps ir vēsturiska parādība viduslaiku Livonijas vēsturē, kas piederēja konkrētiem tīkliem, kā arī ar savu gribu, rīcības izpausmēm iesaistās zināmos un svešos, iepriekš nepazīstamos tīklos, mainīja piederības un veidoja jaunus tīklus. Izmantojot aktoru- tīklu teoriju (ANT), maģistra darbā novērtēta Rīgas arhibīskapa ietekme uz viduslaiku Livonijas politisko kultūru 15. gs. Pētījums paplašina izpratni par Rīgas arhibīskapa ietekmi uz politisko kultūru viduslaiku Livonijā. Simboliskā komunikācija, tajā ietvertā dāvanu apmaiņa, izmantojot simbolus, rituālus un žestus, ietver formalizētas darbības, kas atbalsta un nostiprina Rīgas arhibīskapa politisko varu. Izpētot šos aspektus, pētījums atklāj, kā Rīgas arhibīskaps un citi iesaistītie aktori izmantoja simbolisku komunikāciju un politiskos rituālus, lai veidotu un saglabātu savu ietekmi viduslaiku Livonijā.

Archbishop of Riga is the historical phenomenon of medieval Livonia, which belonged to relational and affiliation networks and involved in known and unknown networks, changed alliances, and created new networks. Using the actor-network theory (ANT), in master thesis is analysed the Archbishop of Riga's impact on the medieval Livonia’s political culture during the 15th century. Symbolic communication refers to the exchange of objects through gifts, rituals, and gestures encompass formalized actions that uphold and reinforce political power of the Archbishop of Riga. By studying these aspects, the research sheds light on how the Archbishop of Riga and other actors used symbolic communication and political rituals to shape and maintain their influence in medieval Livonia.
Archbishop of Riga as a Social Actor in Medieval Livonia in the 15th century
Keywords: Vēsture un arheoloģija; Rīgas arhibīskaps; Politiskā kultūra; Simboliskā komunikācija; Viduslaiku Livonija