Rīgas pilsētas, Maskavas priekšpilsētas iedzīvotāju sociālais portrets no 19.gs. beigām līdz 1914. g. - Rodionova, Nikola (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba mērķis ir izveidot Rīgas pilsētas Maskavas priekšpilsētas iedzīvotāju sociālo portretu kā noteiktas sabiedrības grupas kopīgo raksturojumu un aplūkot, kādi vēsturiskie aspekti ietekmēja šāda procesa norisi un kā demogrāfiskas izmaiņas ietekmēja aplūkotās teritorijas attīstību no 19. gadsimta beigām līdz 1914. gadam. Darbā tiek analizēts, kādi faktori ietekmēja iedzīvotāju sastāva izmaiņas. Maskavas priekšpilsēta vienmēr bija diezgan savdabīga un stipri atšķiras no citam Rīgas priekšpilsētām jau no izveidošanas laika, tomēr industrializācijas un rūpnīcu uzplaukums, iedzīvotāju skaita palielināšanās stipri izmainīja arī priekšpilsētas iedzīvotāju struktūru. Saistībā ar šo un pēc Rīgas nocietinājumu nojaukšanas Maskavas priekšpilsētas iedzīvotāji sāka būt ciešāk saistīti ar Rīgas ekonomisko un kulturālo dzīvi.

The aim of the master's thesis is to create a social portrait as a general description of a certain group of society in the Moscow suburb of Riga and to see what historical aspects influenced this process, as well as how demographic changes affected the development of the territory from the end of the 19th century to 1914. The paper analyzes the influence of external factors on the change in the composition of the population. The Moscow suburb has always been very different from other suburbs of Riga since its foundation, but the boom of industrialization and factories has greatly changed the structure and increased the number of residents. Because of these factors, as well as after the demolition of the Riga fortifications, the residents of the Moscow suburb became more closely connected with the economic and cultural life of Riga.
The Social Portrait of Moscow Suburb resident in Riga, from the end of the 19th century to 1914.
Keywords: Vēsture; vēsture; Rīgas priekšpilsētas; Maskavas priekšpilsēta; Maskavas Forštate; demogrāfija