Piesaistes stilu saistība ar indivīda prosociālu uzvedību pieaugušā vecumā - Pīpkalēja, Ilze (Latvijas Universitāte, 2020)
Šī Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai pastāv saistība starp indivīda piesaistes stiliem ar indivīda prosociālas uzvedības tendencēm un prosociālo orientāciju pieaugušā vecumā. Tika pētīta saistība starp piesaistes stiliem un tādām prosociālas uzvedības tendencēm kā publiskā, anonīmā, emocionālā un altruistiskā tendence un piesaistes stilu saistību ar izpalīdzību un empātiju. Pētījumā piedalījās 283 respondenti vecumā no 18 – 60 gadiem, no kuriem 56 bija vīrieši un 227 sievietes. Dalībnieki aizpildīja interneta vidē 3 Latvijā adaptētas aptaujas - Attiecību stilu aptauju (The Relationship Questionnaire/ RQ, Bartholomew & Horowitz, 1991), Prosociālo tendenču aptauju (Prosocial Tendencies Measure. PTM; Carlo & Randall, 2002) un Prosociālās orientācijas aptauju (The Prosocial Personality Battery (PSB), Penner, 2002). Pētījumā iegūtie rezultāti parādīja, ka drošajam piesaistes stilam ir pozitīva korelācija ar altruistisko prosociālo uzvedību un emocionālu prosociālo uzvedību. Noraidošajam piesaistes stilam ir negatīva korelācija ar altruistisko prosociālo uzvedību un emocionālo prosociālo uzvedību. Pārņemtajam piesaistes stilam ir pozitīva korelācija ar publisko prosociālo uzvedību un emocionālo prosociālo uzvedību. Savukārt bailīgajam piesaistes stilam pozitīva korelācija veidojās ar publisko prosociālo uzvedību. Pētījuma otrajā daļā iegūtie dati anketas zemās kvalitātes dēļ bija jāvērtē piesardzīgi. Drošais piesaistes stils pozitīvi korelēja ar empātiju apakšskalām -Sociālā atbildība un Morālā spriešana, kas saistīta ar raizēm par sevi un citiem, kā arī skalas Izpalīdzība apakšskalu Personīgā distresa trūkums. Savukārt noraidošajam piesaistes stilam bija negatīva korelācija ar empātiju un pozitīva korelācija ar skalas Izpalīdzība apakšskalu Personīgā distresa trūkums. Bailīgajam piesaistes stilam veidojās negatīva korelācija ar skalas Empātija apakšskalām Sociālā atbildība un Morālā spriešana, kas saistīta ar raizēm par sevi un citiem un skalas Izpalīdzība apakšskalu Personīgā distresa trūkums. Pārņemtajam piesaistes stilam veidojās negatīva korelācija ar Izpalīdzība apaksškalu Personīgā distresa trūkums.

The aim of this paper is to determine if a correlation exists between an individual’s attachment styles with individual prosocial behavioral tendencies and prosocial orientation in adulthood. The link between attachment styles and prosocial behavioral tendencies such as public, anonymous, emotional and altruistic tendencies and attachment style correlation with helpfulness and empathy was researched. 283 respondents in age interval from 18 to 60 years of age have participated in this research, from which 56 were male and 227 were female. The respondents filled in 3 questionnaires using the internet that have been adapted for Latvia – relationship style questionnaire (The Relationship Questionnaire/ RQ, Bartholomew & Horowitz, 1991), prosocial tendencies questionnaire (Prosocial Tendencies Measure. PTM; Carlo & Randall, 2002) and prosocial orientation questionnaire (The Prosocial Personality Battery (PSB), Penner, 2002). Results gained in this research showed that secure attachment style has a positive correlation with altruistic prosocial behavior and emotional prosocial behavior. Dismissing attachment style has a negative correlation with altruistic prosocial behavior and emotional prosocial behavior. Preoccupied attachment style has a positive correlation with public prosocial behavior and emotional prosocial behavior. Furthermore, fearful attachment style developed a positive correlation with public prosocial behavior. Data from the second part of this research had to be assessed with caution due to the low quality of the questionnaire. Secure attachment style positively correlated with other oriented empathy and subscales – social responsibility and moral judgement, which relates to other oriented reasoning, as well as scales helpfulness subscale personal distress. Furthermore, dismissing attachment style had a negative correlation with other oriented empathy and a positive correlation with scales helpfulness subscale personal distress. Fearful attachment style developed a negative correlation with scales empathy subscales social responsibility and moral judgement, which relates to other oriented reasoning and scales helpfulness subscale personal distress. Preoccupied attachment style developed a negative correlation with helpfulness subscale personal distress.
Influence of Attachment Styles on Adults Prosocial Behavior
Keywords: Psiholoģija; piesaistes teorija; pieaugušo piesaistes stili; prosociāla uzvedība; empātija