Dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana valsts amatpersonu darbībā - Pudnika, Gunta (Latvijas Universitāte, 2017)
Noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā likumdevējs ir veltījis īpašu uzmanību, jo to rezultāts atstāj paliekošas sekas sabiedrībā, tādējādi graujot uzticību valsts varai un pārvaldības kārtībai un diskreditējot valsts amatpersonu autoritāti un to pārstāvēto valsts institūciju prestižu. Maģistra darba ietvaros tiek sniegts vispārīgs ieskats noziedzīgos nodarījumos valsts institūciju dienestā, kā centrālais jautājums tiek analizēts Krimināllikuma 318.pantā paredzētais noziedzīgais nodarījums – dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana – kā viens no būtiskākajiem noziedzīgajiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā, pētītas pastāvošās kopības veidošanas un norobežošanas problēmas un veikts salīdzinājums ar dienesta ļaunprātību ārvalstu krimināltiesībās. Neskatoties uz tiesiskā regulējuma stabilitāti, tiesu praksē joprojām ir saskatāmas problēmas dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas pareizā izpratnē un šī noziedzīgā nodarījuma sastāvu veidojošo pazīmju precīzā konstatēšanā. Pētījuma ietvaros tiek piedāvāti iespējamie risinājumi un uzlabojumi.

For the criminal offenses commited in state service legislature has devoted special attention because as a result there are lasting consequences in society left, thereby undermining confidence in state power and governance arrangements and discrediting the authority of state officials and state institutions represented prestige. Within the framework of the Master’s thesis there is a general insight into the offenses commited in state service provided, as the central question the Article 318 of the Criminal Law – malicious use of service status - as one of the most essential criminal offense commited in state service is analyzed, the existing problems in community formation and delimitation are investigated and the comparison of service malice in foreign criminal law is made. Despite the stability of legislation, there are still visible problems within the correct comprehension of the malicious use of state service and accurate detecting the features forming criminal offense. Possible improvements and solutions are therefore offered within the thesis.
Malicious use of service status in state officials activity
Keywords: Juridiskā zinātne; noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā; valsts amatpersona; dienesta stāvoklis; dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana; būtisks kaitējums