Darba devēja uzteikums, kas saistīts ar saimniecisku, organizatorisku, tehnaloģiska vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā. - Vēvers, Ričards (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba devēja uzteikuma, kas saistīts ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākuma veikšanu uzņēmumā, tiesiskais regulējums ir noteikts Darba likumā. Lai arī uzteikuma pamatu grupa tiek visai bieži piemērota, tiesu praksē ir novērojams, ka kāds no grupā esošajiem uzteikuma pamatiem tiek piemērots nekorekti. Tāpat ir nācies dzirdēt no sabiedrības gan pozitīvus, gan negatīvus salīdzinājumus ar citu valstu tiesisko regulējumu. Darba mērķis ir pētīt un analizēt darba devēja uzteikuma vispārējo regulējumu, kā arī pētīt darba devēja uzteikumu, kas saistīts ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākuma veikšanu uzņēmumā, kas sastāv no trīs uzteikuma pamatiem. Atsevišķos jautājumos tiek veiks salīdzinājums ar citas valsts regulējumu. Darba pētījuma rezultātā ir apkopoti secinājumi saistībā ar uzteikuma vispārējo piemērošanas kārtību, kā arī noskaidroti priekšnoteikumi konkrēto uzteikuma pamatu piemērošanā.

The legal regulation of a termination of employment contract by employer related to the performance of an economic, organizational, technological or similar measure in a company is determined in the Labor Law. Although the dismissal group is very often applied, it is evident in case law that one of the grounds of notice in the group is being applied incorrectly. It has also been necessary to hear from the public both positive and negative comparisons with the regulations of other countries. The aim of the work is to study and analyze the general regulation of termination of employment contract by employer, as well as to study the termination of employment contract by employer related to the performance of an economic, organizational, technological or similar measure in a company consisting of three grounds for dismissal. In some cases, a comparison is made with the regulations of another country. As a result of the research, conclusions have been made in connection with the general procedure of application of the termination of employment contract, as well as the preconditions have been clarified and conclusions have been made in the application of the specific grounds for termination of employment contract.
Notice of Termination by an Employer related to the performance of an economic, organizational, technological or similar event in the company.
Keywords: Juridiskā zinātne; darba devēja uzteikums; darbinieks; darba devējs; darbinieka atjaunošana darbā; darbinieku skaita samazināšana