Dabas motīvi dzejas grāmatu ilustrācijās - Klaucāne, Elīza (Latvijas Universitāte, 2023)
Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Mākslas un tehnoloģiju nodaļas profesionālā bakalaura studiju programmas 4. kursa studentes Elīzas Klaucānes diplomdarba tēma ir “Dabas motīvi dzejas grāmatu ilustrācijās”. Darba teorētiskajā daļā tiek pētīta grāmatu un ilustrāciju attīstība gadsimtu gaitā, ilustrāciju tehniku dažādība, dabas motīvi ilustrācijās, kā arī dizaina elementi, kas ir būtiski dzejas grāmatas dizaina izveidē. Empīriskajā daļā tiek atlasītas un analizētas latviešu dzejas grāmatu ilustrācijas, lai noskaidrotu atbildi uz pētniecisko jautājumu “Kādi dabas motīvi ir raksturīgi dzejas grāmatu ilustrācijām?” Praktiskajā daļā, balstoties uz teorētiskajā un empīriskajā daļā secināto, tiek veidots maketa dizains un ilustrācijas dzejas grāmatai, izvēloties darba autores atlasītus latviešu dzejnieku dzejoļus.

The University of Latvia, The Faculty of Education, Psychology and Art, Department of Art and Technology, Professional Arts bachelors study programme student Elīza Klaucāne bachelor thesis theme is “Nature motifs in poetry book design”. In the theoretical part is researched book and illustration development over the centuries, illustration variety of techniques, nature motifs in illustrations, as well as design elements, that are important in creating a design layout for poetry book. In the empiric part, illustrations of Latvian poetry books are selected and analysed in order to find out the answer to the research question: “What nature motifs are characteristic of poetry book illustrations?” In the practical part, based on what was concluded in the theoretical and empirical part, a design layout and illustrations for a poetry book are created, choosing poems of Latvian poets selected by the author of the bachelor thesis.
Nature Motifs in Poetry Book Illustrations
Keywords: Mākslas zinātne; Dzejas grāmata; Ilustrācijas; Dabas motīvi; Latviešu dzejnieki