Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā un palestīniešu teroristiskā grupējuma “Hamās” uzbrukuma Izraēlai mediatizācija: Karu reprezentācijas ziņu portālā “LSM.lv” rāmējuma analīze (2022. gada 24. februāris–2024. gada 7. aprīlis) - Lazdiņa, Agnija (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba “Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā un palestīniešu teroristiskā grupējuma “Hamās” uzbrukuma Izraēlai mediatizācija: Karu reprezentācijas ziņu portālā “LSM.lv” rāmējuma analīze (2022. gada 24. februāris–2024. gada 7. aprīlis)” mērķis ir noskaidrot, kā “LSM.lv” mediatizē abus kara konfliktus un kāda veida rāmējumi nosakāmi abu karu reprezentācijās. Darba teorētiskā daļa ietver mediatizācijas, reprezentācijas, ziņu vērtību un rāmējuma pieejas skaidrojumus. Savukārt metodoloģija sastāv no kvantitatīvās un kvalitatīvās kontentanalīzes, rāmējuma analīzes un daļēji strukturētās intervijas. Pētījumā gūtie rezultāti liecina, ka ziņu portāls “LSM.lv” gan par Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, gan par palestīniešu teroristiskā grupējuma “Hamās” uzbrukumu Izraēlā veido kvalitatīvas ziņas, kuras ir ne tikai informatīvas, bet arī daudzveidīgas tematu ziņā. Kā arī publikācijas ir objektīvas un, neraugoties uz dažādiem abu kara konfliktu ietekmējošiem apstākļiem, “LSM.lv” ievēro žurnālistikas profesionalitāti un ziņās netiek atainota žurnālistu nostāja vai personīgie uzskati par vienu vai otru kara konfliktu.

The aim of the master thesis “Mediatisation of Russia's full-scale invasion of Ukraine and the Palestinian terrorist group Hamas attack on Israel: framing analysis of war representations on the news portal “LSM.lv” (24 February 2022–7 April 2024)” is to find out how “LSM.lv” mediatizes both war conflicts and what kind of framings can be identified in the representations of both wars. The theoretical part of the thesis includes explanations of mediatization, representation, news values and framing approaches. The methodology consists of quantitative and qualitative content analysis, framing analysis and semi-structured interviews. The results of the study show that the news portal “LSM.lv” produces high quality news, not only informative, but also diverse in terms of topics, both on the full-scale Russian invasion of Ukraine and on the attack by the Palestinian terrorist group Hamas in Israel. The publications are also objective and, despite the different circumstances influencing the two conflicts, “LSM.lv” maintains journalistic professionalism and does not portray journalists' positions or personal views on one or the other conflict.
Mediatisation of Russia's full-scale invasion of Ukraine and the Palestinian terrorist group Hamas attack on Israel: framing analysis of war representations on the news portal “LSM.lv” (24 February 2022–7 April 2024)
Keywords: Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija; Ziņas; Karu reprezentācijas; Mediatizācija; Rāmējumi; Žurnālistika