Pirmskara Jelgavas nostaļģijas reprezentācija mūsdienu pilsētvidē un iedzīvotāju stāstos - Kūma, Egita (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba tēma ir „Pirmskara Jelgavas nostaļģijas reprezentācija mūsdienu pilsētvidē un iedzīvotāju stāstos”. Maģistra darba pētnieciskais jautājums: kā mūsdienu pilsētvidē un iedzīvotāju stāstos tiek reprezentēta pirmskara Jelgava un kāda šajā reprezentācijā ir nostaļģija pēc senās pilsētas? Lai to izzinātu, tika nosprausts sekojošs mērķis: konstatēt un analizēt nostaļģijas pēc pirmskara Jelgavas, kas pastāvēja no 13. gadsimta līdz Otrajam pasaules karam, reprezentāciju mūsdienu pilsētvidē un iedzīvotāju stāstos. Darba pētnieciskajā daļā izmantota pamatotās teorijas pieeja. Tās ietvaros veikta Jelgavas iedzīvotāju aptauja, novērojums pilsētas ielās, laukumos un sabiedriskajās vietās, kā arī ierakstītas mutvārdu vēstures intervijas ar Jelgavas iedzīvotājiem, kas pārstāv trīs atšķirīgas paaudzes. Pētījuma rezultāti liecina, ka mūsdienu Jelgavas pilsētvidē un iedzīvotāju stāstos ir konstatējama nostaļģija pēc zudušās pilsētas – pirmskara Jelgavas, kur pagātne pretstatā tagadnei parādās labākā un pilnīgākā kvalitātē.

The title of the Master Thesis is “Nostalgias’ representation of prewar Jelgava in modern urban environment and in people stories”. The aim of the Master Thesis is to outline and analyse the nostalgia after the prewar Jelgava city, which existed from the 13th century until the 2nd World War, and its representation in contemporary urban environment and stories told by locals. In order to achieve this aim, the following research question was set out: how the prewar city is represented in contemporary urban environment and stories told by locals and what kind of nostalgia after the prewar Jelgava can be observed? For the empirical part of the research, a grounded theory approach has been used. It included a survey of residents of Jelgava, independent observations in the urban environment (e.g., streets and other public areas), as well as interviews with locals representing three generations. According to the research results, in contemporary urban environment and stories told by locals can be identified nostalgia of the lost city – the prewar Jelgava and the past is represented in better and more completed quality.
Nostalgias' representation of prewar Jelgava in modern urban environment and in people stories
Keywords: Komunikācijas zinātne; nostaļģija; pirmskara Jelgava; pamatotā teorija; pilsētvide; iedzīvotāju stāsti