Vides radioaktīvais piesārņojums Bīstamo atkritumu pārvaldības valsts aģentūras objektos - Malnačs, Jāzeps (Latvijas Universitāte, 2007)
Darbā pētīts vides piesārņojums ar radioaktīvajām vielām Bīstamo atkritumu pārvaldības valsts aģentūras objektos – Salaspils kodolreaktorā, Radioaktīvo atkritumu glabātavā „Radons” un divos aģentūras objektos, kuros darbības ar radioaktīvajām vielām vairs netiek veiktas – bijušajā radioaktīvās veļas mazgātavā un bijušajā radona ūdens šķīduma ražotnē. Galvenā darbā izmantotā metode – gamma spektrometrija. Izpētes rezultātā bijušajā radona šķīduma ražotnes teritorijā konstatēts augsnes, grunts un ēku konstrukcijas materiālu radioaktīvais piesārņojums ar 226Ra un tā sabrukšanas produktiem (214Bi un 214Pb). Veicot mērījumus, noteikts rādija un tā produktu piesārņojuma izplatīšanās dziļums gruntī, kurš sasniedz – 3m atzīmi, vidējo dabisko rādija fona līmeni pārsniedzot vairāk nekā simts reizes. Konstatēts objekta kanalizācijas sistēmas piesārņojums ar 226Ra un mākslīgajiem radionuklīdiem (60Co, 137Cs un 241Am). Aģentūras objektos, kuros joprojām tiek veiktas darbības ra radioaktīvajām vielām – apturētajā Salaspils kodolreaktorā un Baldones Radioaktīvo atkritumu glabātavā „Radons” konstatēts gruntsūdeņu piesārņojums ar tritiju.

Master’s thesis elaborates on environmental contamination with radioactive substances at facilities of State Hazardous Waste Management Agency – nuclear reactor facility in Salaspils, radioactive waste repository “Radons” in Baldone and in two Agency’s facilities where practices with radioactive substances are no longer performed – in former radioactive laundry washing facility and in former radon solution production facility. Core work method applied – gamma ray spectrometry. Research findings reveal contamination of soil, ground and construction materials with radioactive 226Ra and its decay products (214Bi and 214Pb) at the former production facility of radon solution. By making necessary measurements, depth of ground penetration of radium and its decay products was determined – which reaches mark of 3m, exceeding mean natural background radium level by factor of more than 100 times. Contamination of sewage water treatment system with 226Ra and man made radionuclides (60Co, 137Cs and 241Am) was identified at the facility. At the operating facilities of the Agency – at the site of shut down nuclear reactor in Salaspils and in operating radioactive waste repository “Radons” contamination of groundwater with tritium was identified.
Radioactive Pollution in Government Controlled Hazardous Waste Disposal Sites
Keywords: Ķīmija