3-4 gadus vecu bērnu pirkstu sīkās motorikas attīstības veicināšana rotaļās un vingrinājumos ar dabas materiāliem - Kolego, Liene (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba nosaukums: 3-4 gadus vecu bērnu pirkstu sīkās motorikas attīstības veicināšana rotaļās un vingrinājumos ar dabas materiāliem. Darba autors: Liene Kolego Darba mērķis: teorētiski un praktiski izzināt 3 – 4 gadīgu bērnu sīkās motorikas attīstības sekmēšanas iespējas, darbojoties ar dabas materiāliem. Pētījuma jautājums: Kā pedagoģiskajā procesā izmantot dabas materiālus, lai sekmētu 3 – 4 gadīgu bērnu sīkās motorikas attīstību? Darbs sastāv no divām daļām - teorētiskās un empīriskās. Teorētiskajā daļā ir apkopotas dažādu autoru atziņas par pirkstu sīko motoriku, tās attīstīšanas iespējām dažādos veidos, tajā skaitā izmantojot dabas materiālus. Tiek raksturota vispārēja 3-4 gadus vecu bērnu attīstība, kā arī dažādas attīstības likumsakarības pētāmā jautājuma sakarā. Empīriskajā daļā veikts pētījums, kur, balstoties uz apkopoto teoriju, izstrādāti kritēriji. Vadoties pēc izstrādātajiem kritērijiem, veikta bērnu pirkstu sīkās motorikas izvērtēšana pētījuma sākumā un atkārtota izvērtēšana beigās. Tiek praktiski izmantotas un analizētas dažādas aktivitātes ar dabas materiāliem, pirkstu sīkās motorikas attīstīšanai. Pētījumā tiek secināts, ka regulāri veicot dažādas aktivitātes un rotaļas ar dabas materiāliem ir iespējams uzlabot bērnu pirkstu sīko motoriku. Atslēgas vārdi: pirkstu sīkā motorika, pirkstu sīkās motorikas attīstība, dabas materiāli, 3-4 gadus veci bērni. Darba apjoms: 54 lapaspuses, kurā iekļautas 3 tabulas, 17 attēli, 1 pielikums, 37 zinātniskās literatūras avoti.

Job title: Promoting the development of fine motor skills of the fingers for 3-4 years old children in games and exercises with natural materials The author: Liene Kolego The aim: to theoretically and practically learn the possibilities of promoting the fine motor development of 3-4-year-old children by working with natural materials. Research question: How to use natural materials in the pedagogical process to promote the development of fine motor skills of 3-4-year-old children? The work consists of two parts - theoretical and empirical. The theoretical part contains the insights of various authors about the fine motor skills of the fingers, the possibilities of its development in various ways, including using natural materials. The general development of 3-4-year-old children is characterized, as well as various patterns of development in connection with the researched question. In the empirical part, a study was carried out, where, based on the collected theory, criteria were developed. Based on the developed criteria, the fine motor skills of children's fingers were evaluated at the beginning of the study and re-evaluated at the end. Various activities with natural materials are practically used and analyzed for the development of the fine motor skills of the fingers. The research concludes that by regularly performing various activities and playing with natural materials, it is possible to improve the fine motor skills of children's fingers. Keywords: fine motor skills of the fingers, development of fine motor skills of the fingers, natural materials, 3-4 year old children Scope of work: 54 pages that include 3 tables, 17 pictures, 1 attachment, 37 sources of scientific literature.
Promoting the development of fine motor skills of the fingers for 3-4 years old children in games and exercises with natural materials
Keywords: Izglītības zinātnes; pirkstu sīkā motorika; pirkstu sīkās motorikas attīstība; dabas materiāli; 3-4 gadus veci bērni