Latvijas arodbiedrību stratēģiskās vadīšanas pilnveide - Līne, Antra (Latvijas Universitāte, 2016)
Pētījumā veikts arodbiedrību kā nevalstisko organizāciju un sociālā partnera raksturojums; novērtētas arodbiedrību kā organizāciju īpatnības; analizēta stratēģiskās vadīšanas pieeju attīstība un stratēģiskās vadīšanas īpatnības arodbiedrībās. Pētījums norāda, ka līdz šim arodbiedrību vadības teorijās netiek izmantota sistēmiska pieeja, kā arī nav pietiekami izvērtēta līderības loma arodbiedrībās, it sevišķi stratēģijas īstenošanas un izvērtēšanas posmā. Maz vērības ticis pievērsts arī stratēģijas īstenošanas novērtēšanas aspektiem. Pētījums apliecina stratēģiskās vadīšanas nepilnības Latvijas arodbiedrībās. Pamatojoties uz teorētisko avotu analīzi, kā arī uz ekspertu interviju un arodbiedrību biedru aptaujas analīzi, autore izstrādājusi Latvijas arodbiedrību stratēģiskās vadīšanas modeli un tā praktiskās izmantošanas procesu. Atslēgvārdi: arodbiedrības, stratēģiskā vadīšana, līderība, biedru līdzdalība.

The Thesis offers a characterisation of trade unions as non-governmental organisations and social partners; an evaluation of peculiarities of trade unions as organisations; an analysis of development of strategic management approaches and strategic management peculiarities in trade unions. The study shows that so far no systematic approach has been used in trade union management theories. In addition, the role of leadership in trade unions has not been assessed sufficiently, especially during the stage of strategy implementation and evaluation. The study confirms existing imperfections of strategic management in Latvian trade unions. Based on the analysis of the theoretical sources, as well as the analysis of the expert interviews and the trade union member survey, the author has created a strategic management model and its practical utilisation process for Latvian trade unions. Key words: trade unions, strategic management, leadership, member participation.
Promocijas darbs
Keywords: Vadībzinātne; Sabiedrības vadība; Management