Eiropas Savienības iestāšanās procesa tiesiskais regulējums un potenciālā Ukrainas dalība ES - Zariņš, Andris (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā tiek analizēts Eiropas Savienības paplašināšanās procesa tiesiskais regulējums, tā attīstība un problēmjautājumi, kā arī analizēts līdzšinējās Ukrainas un ES attiecības, valsts virzība uz ES un sarežģījumi, kas radušies gan karadarbības, gan iekšpolitisko problēmu rezultātā. Tāpat, tiek apskatīti izaicinājumi ES pusē, kas varētu kavēt Ukrainas vai citu valstu pievienošanos ES. Darba mērķis ir izpētīt pastāvošo ES paplašināšanās kārtību un izvērtēt Ukrainas perspektīvu dalībai ES. Darbā tiek apskatīti ES normatīvie akti, Ukrainas un ES sadarbības līgumi, izmantots ekspertu viedoklis un vērtēta pēdējo gadu notikumu ietekme uz iestāšanās procesu. Bakalaura darba noslēgumā autors sniedz secinājumus par pastāvošajiem problēmjautājumiem, kā arī piedāvā priekšlikumus to risināšanai.

The bachelor’s thesis describes and analyzes the legal framework of European Union enlargement process, its development over the years and challenges it’s facing, as well as relationship between EU and Ukraine up until now, including more recent challenges posed by Russia’s full-scale invasion as well as problems interior to Ukraine. In addition, author reviews the challenges at EU side that might prohibit Ukraine or any other country from joining the Union. The aim of this work is to understand the current EU enlargement process legal framework, how it applies to Ukraine and assess the future perspective of Ukraine joining the EU. European Union legislation, treaties signed between EU and Ukraine, as well as expert opinions and consequences of the geopolitical recent events are examined. Concluding the work, author offers suggestions to resolve existing challenges and improve the EU enlargement process in general.
The legal framework of the European Union accession process and the potential membership of Ukraine in the EU
Keywords: Juridiskā zinātne; ES paplašināšanās regulēmums; Ukrainas un ES attiecības; karastāvoklis; ES paplašināšanās nākotne; izņēmuma kārtība