Latvijas specializācijas raksturojums globālajās vērtību ķēdēs - GBS sektora izpēte - Brice, Katrīna Astrīda (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darbā tiek pētīts specializācijas fenomens globālajās vērtību ķēdēs (GVĶ), īpašu uzmanību pievēršot globālo biznesa servisu (GBS) nozarei. Tajā uzsvērta specializācijas nozīme GBS nozarē kā stratēģiska pieeja valstīm, lai palielinātu to konkurētspējas priekšrocības un atrastos GVĶ posmos ar augstāku pievienoto vērtību. Tajā aplūkoti faktori, kas veicina veiksmīgu specializāciju GBS nozarē, tostarp kvalificētu talantu kopums, labvēlīga uzņēmējdarbības vide, tehnoloģiskā infrastruktūra un atbalstoša politika. Iegūtie secinājumi apstiprina Latvijas specializācijas modeli menedžmentā un ārvalstu tiešo investīciju ieplūdi kā noteicošo faktoru Latvijas pozīcijai GVĶ, kas korelē ar tās GBS sektora izaugsmi. Maģistra darbā arī uzsvērti izaicinājumi un potenciālie riski, kas saistīti ar GBS nozares specializāciju, piemēram, talantu pieejamība un inovācijas spēja.

This Master thesis examines the phenomenon of specialisation in Global Value Chains (GVCs), with a particular focus on the Global Business Services (GBS) sector. It highlights the importance of specialisation in the GBS sector as a strategic approach for countries to increase their competitive advantage and participate in higher value-added activities. It looks at the factors that contribute to successful specialisation in the GBS sector, including a skilled talent pool, a favourable business environment, technological infrastructure and supportive policies. The findings confirm Latvia's pattern of specialisation in management activities and the inflow of foreign direct investment as a determinant of Latvia's position in GVCs, which correlates with the growth of its GBS sector. The thesis also highlights the challenges and potential risks associated with GBS sector specialisation, such as talent availability and innovation capacity.
Specialisation pattern of Latvia in Global Value Chains - exploring the GBS sector
Keywords: Ekonomika; globālās vērtību ķēdes; funkcionālā specializācija; GBS nozare; globālās vērtības ķēdes attīstību veicinošie faktori