Diurētisko līdzekļu aprites salīdzinājums SIA "Benu Aptieka Latvija" "Benu aptiekā-21" 2012. un 2013. gadā - Belova, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2014)
Diuretiķi ir vieni no visplašāk izmantotiem līdzekļiem hipertensijas un sirds mazspējas ārstēšanā. Par pētījuma metodi tika izvēlēta ārstu izrakstīto recepšu datu apkopošana par 2012. un 2013. gadu, profilakses līdzekļu aprites datu apkopošana un klientu anketēšana. Darba uzdevumi bija noskaidrot, kuri no diurētiskiem līdzekļiem ir vispieprasītākie, izpētīt diurētisko līdzekļu lietošanu atkarībā no vecuma un dzimuma, noskaidrot, kādi ir visbiežāk sastopamas pacientu diagnozes. No spironolaktona un indapamīda saturošiem medikamentiem vispieprasītākie ir Verospiron 25mg N20 un Indatens 2.5mg N30. Apkopojot rezultātus, autore noskaidroja, ka diurētiķus vairāk izraksta sievietēm, mazāk - vīriešiem. Spironalaktona, kā arī indapamīda saturošus medikamentus izraksta gados vecākiem cilvēkiem.

The method of study was chosen, based upon data collection of doctor written prescriptions for 2012 and 2013, as well as prophylactics demand data and customer surveys. The main task was to determine, which of diuretics are the most demanded, explore diuretic therapy, depending on age and gender to find out what are the most frequent diagnosis of patients. Of spironolactone and indapamide containing medicine the most popular are Verospiron 25mg N20 and 2.5mg Indatens N30. Summarizing the results, the author found that diuretics are more often prescripted for women than men. Spironalctone and indapamide containing medicine are prescripted mostly for elderly people.
Diuretic drug consumption in pharmacy " Benu-21" at the Year of 2012 and 2013
Keywords: Farmācija