Kondensēti selenofēni: stratēģija un perspektīvas - Paegle, Edgars (Latvijas Universitāte, 2018)
Kondensēti selenofēni: stratēģija un perspektīvas. Paegle E., zinātniskais vadītājs Dr. ķīm. Arsenjans P. Promocijas darbs, 83 lappuses, 42 attēli, 40 literatūras avoti. Latviešu un angļu valodā. Darbā ir veikta aril(hetaril)alkīnu ciklizēšnas reakcijas selēnbromēšanas apstākļos pielietojamības robežu paplašināšana, izmantojot alkēna piedevu, un pētīts reakcijas mehānisms. Uzlabotā arilalkīnu selēnbromēšanas metode ir izmantota kā atslēgas stadija raloksifēna (selektīvs estrogēna receptoru modulators) selēna analogu sintēzei, kā arī kombinācijā ar skābes inducētu 3,2-arilgrupas migrāciju iegūta rinda dabisku polifenola antioksidantu inspirētu benz[b]selenofēna atvasinājumu. SELĒNS, BENZ[b]SELENOFĒNS, SELENOFĒNTIOFĒNS, SELĒNBROMĒŠANA, RALOKSIFĒNS.

Fused Selenophenes: Strategy and Perspectives. Paegle E., supervisor Dr. chem. Arsenjans P. Doctoral thesis, 83 pages, 42 figures, 40 literature references. In Latvian and English. The scope of aplicability for the cyclization of aryl(hetaryl)alkynes under selenobromination conditions has been extended by introduction of an alkene additive, and mechanistic studies for the cyclization of diarylalkynes have been done. The improved cyclization of arylalkynes has been used as a key step for the synthesis of selenium analogues of raloxifene (selective estrogen receptor modulator), and, in combination with acid induced 3,2-aryl migration, a series of natural polyphenol antioxidant-inspired benzo[b]selenophene derivatives was obtained. SELENIUM, BENZO[b]SELENOPHENE, SELENOPHENO-THIOPHENE, SELENOBROMINATION, RALOXIFENE.
Fused Selenophenes: Strategy and Perspectives.
Keywords: Ķīmija; Neorganiskā ķīmija; Inorganic chemistry