Pievienotās vērtības nodokļa krāpšanas metodes un tā novēršana Latvijā un Eiropas Savienībā - Dambīte, Lelde (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir “Pievienotās vērtības nodokļa krāpšanas metodes un to novēršana Latvijā un Eiropas Savienībā”. Pievienotās vērtības nodoklis ir viens no svarīgākajiem nodokļu ieņēmumu avotiem valsts budžetā un tas sastāda aptuveni 50% no kopējiem nodokļu ieņēmumiem. Taču ar šo nodokli gan Latvijā, gan citās ES dalībvalstīs tiek veiktas dažādas krāpšanas metodes, kuru rezultātā veidojas PVN plaisa un tas ietekmē valsts budžeta ieņēmumus. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt PVN krāpšanas metodes un tā ietekmi uz valsts budžeta ieņēmumiem un analizēt līdz šim izstrādātos nodokļu krāpšanas novēršanas pasākumus, lai izstrādātu secinājumus un priekšlikumus Valsts ieņēmumu dienestam un Eiropas komisijai. Atslēgvārdi: Pievienotās vērtības nodoklis, pievienotās vērtības nodokļu krāpšanas metodes, PVN plaisa, valsts budžeta ieņēmumi.

The topic of the bachelor's thesis is “Value Added Tax fraud methods and its prevention in Latvia and the Europe Union”. Value added tax is one of the most important sources of tax revenue in the state budget and accounts for about 50% of total tax revenue. However, with this tax, both in Latvia and in the EU Member States, various methods of fraud are carried out, which creates a VAT gap and affects the state budget revenue. The aim of the bachelor's thesis is to indicate the methods of VAT fraud and its impact on the state budget revenue and to analyze the tax fraud prevention measures developed in order to develop conclusions and suggestions for the State Revenue Service and European Commission. Keywords: Value added tax, value added tax fraud methods, VAT gap, state budget revenue.
Value Added Tax fraud methods and its prevention in Latvia and the Europe Union
Keywords: Ekonomika; Pievienotās vērtības nodoklis; Pievienotās vērtības nodokļu krāpšanas metodes; PVN plaisa; Valsts budžeta ieņēmumi