Osteoporozes medikamentu aprite Purvciema Mēness aptiekā - Naumenko, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2013)
Osteoporoze kļuvusi par vienu no aktuālākajām veselības aprūpes problēmām pasaulē un ir 10 nozīmīgāko pasaules slimību sarakstā. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt osteoporozes medikamentu apriti „Purvciema Mēness aptiekā”, izvērtējot riska faktoru izplatību osteoporozes pacientu vidū. No aptaujas rezultātiem tika secināts, ka starp aptaujātajiem osteoporozes pacientu skaits,salīdzinot ar osteopēnijas pacientiem – ir lielāks. Visizplatītākie riska faktori starp pacientiem ir mazkustīgs un neveselīgs dzīvesveids, kā arī ģenētiskā predispozīcija un glikokortikoīdu lietošana. Pētījuma rezultātā tika noskaidrots, ka kompensējamos medikamentus osteoporozes ārstēšanai iegādājas tikai sievietes, pārsvarā no 70-79 gadiem, populārākais medikaments osteoporozes ārstēšanai ir „Protelos”, bet visbiežāk uzstādītā diagnoze ir „Osteoporoze ar patoloģisku lūzumu”. Atslēgas vārdi: osteoporoze, osteoporozes riska faktori, stroncija ranelāts, kaulu attīstība,anketa,kompensējamā recepte.

Osteoporosis has become one of the main healthcare problems in the world and is currently in the list of the top ten most important diseases.The aim of the bachelor's work is to investigate the flow of osteoporosis related medicines in "Purvciema Meness aptieka",evaluating the spread of risk factors among the osteoporosis patients. From the survey results, it was concluded, that the number of respondents – osteoporosis patients, as compared to patients with osteopenia – is higher. The most common risk factors among patients are sedentary and unhealthy lifestyle as well as genetic predisposition and glucocorticoids.As a result of research,was inferred that reimbursed medications of osteoporosis were obtained only by women at age 70-79, the most popular osteoporosis medication is “Protelos”,but the most common diagnosis is“Osteoporosis with pathological fracture risk.Key words:osteoporosis,risk factors of osteoporosis, strontium ranelate,bone growth,questionnaire,reimbursed prescription.
Flow of osteoporosis medicines in Purvciems Meness Pharmacy
Keywords: Farmācija