Režisora Deivida Finčera “Neticamais stāsts par Bendžaminu Batonu” naratīva analīze un auditorijas uztvere - Pāvuls, Visvaldis (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir “Režisora Deivida Finčera “Neticamais stāsts par Bendžaminu Batonu” naratīva analīze un auditorijas uztvere”. Pētāmās problēmas ir – kāds ir galvenais vēstījums, ko režisors nodod auditorijai caur dažādām zīmēm un simboliem, kādas ir galvenās atziņas no auditorijas pēc filmas noskatīšanās. Lai pētītu un saprastu naratīva dažādos elementus un to, kā tiek filma strukturēta, nepieciešams saprast, kas ir naratīvs un tā teorija, tāpēc darba mērķis ir iepazīties ar naratīva teoriju, kino naratīvu, filmu teoriju, iepazīties ar materiāliem par kvalitatīva pētījuma stratēģijām, sastādīt metodoloģisko pieeju, kā arī apkopot, analizēt iegūtos datus un izveidot secinājumus. Bakalaura darbā tiks izmantotas divas pētniecības metodes – naratīva analīze un fokusgrupas diskusija. Atslēgvārdi: filma, naratīva teorija, filmu teorija, auditorija, fokusa grupa

The topic of the thesis is "Narrative and Audience Reception of David Fincher’s Film “The Curious Case of Benjamin Button””. The research problem is: What is the main message that the director intended to convey to the audience via signs and symbols; what were the main conclusions from the audience after watching the film. To research and evaluate different narrative elements and the film’s structure, it is crucial to explore narrative and its theory. As such, the objective of this research is to study the narrative theory, cinema narrative, film theory, examine research regarding qualitative research strategies, create methodology as well as gather and analyse data to arrive at conclusions. This thesis uses two research methods - narrative analysis and focus group discussion. Keywords: Film, narrative theory, film theory, audience, focus group
Narrative and Audience Reception of David Fincher’s Film “The Curious Case of Benjamin Button"
Keywords: Komunikācijas zinātne; filma; naratīva teorija; filmu teorija; auditorija; fokusa grupa