Datos balstīta lēmumu pieņemšana Rīgas valstspilsētas pašvaldībā ar situācijas izpēti par A. Čaka ielas velo joslas izbūves lēmumu pieņemšanas procesu. - Radziņa, Diāna (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbā ir padziļināti analizēta datos balstītas lēmumu pieņemšanas būtība, īpašu uzmanību pievēršot tā pielietošanas praksei un izaicinājumiem publiskajā sektorā. Pētījuma centrā ir Rīgas valstspilsētas pašvaldība. Pētījuma mērķis ir izstrādāt praktiski izmantojamus priekšlikumus, kas sekmētu datos balstītas, atbildīgas un ilgtspējīgas lēmumu pieņemšanas kultūras nostiprināšanu Rīgas valstspilsētas pašvaldībā. Lai to sasniegtu, veikta padziļināta lēmuma pieņemšanas procesa izpēte par velojoslas izveidi A. Čaka ielā, laika periodā no 2020. līdz 2021. gadam. Pētījuma rezultāti atklāj, ka, neraugoties uz pašvaldībai pieejamiem datiem un institucionālajiem nosacījumiem datos balstītas pieejas īstenošanai, Rīgas domes deputātu lēmumu kvalitāti būtiski ietekmē ierobežota datu pratība, vienotu kritēriju un sagaidāmo rezultātu definējuma trūkums, kā arī nepietiekama līderība grupu lēmumu pieņemšanas procesā.

The master's thesis provides an in-depth analysis of the essence of data-driven decision making, with focus on its practical application and challenges in the public sector. The study centers on the Riga City Municipality. The main aim of thesis is to develop practical proposals to strengthen a culture of data-driven, responsible, and sustainable decision making within the Riga City Municipality. To achieve this, a detailed examination of the decision-making process regarding the implementation of a bycicle line on A. Čaka Street during 2020–2021 was conducted. The findings reveal that despite access to relevant data and institutional frameworks, the quality of decisions made by Riga City Council is significantly affected by limited data literacy, lack of unified criteria and defined outcomes, and insufficient leadership in group decision-making processes.
Data-Driven Decision-Making in Riga Municipality with a Case Study on the Decision-Making Process for the Construction of the Bicycle Lane on A. Čaka Street.
Keywords: Vadībzinātne; DBLP; pratība; lēmumu pieņemšana; lēmumpieņēmēji; veloinfrastruktūra