Ārstniecības pienenes (Taraxacum officinale) sakņu ekstraktu īpašību atšķirības atkarībā no drogu apstrādes veida - Kindzule, Keitija (Latvijas Universitāte, 2024)
Augu apstrādes veids var ietekmēt to ārstnieciskās īpašības. Šajā darbā ir vērtētas ārstniecības pienenes (Taraxacum officinale) sakņu ekstraktu īpašību atkarība no to apstrādes veida un izmantotā šķīdinātāja. Pētījuma mērķis ir noteikt ekstraktu polifenolu saturu, to antiradikālo aktivitāti un α-amilāzes inhibēšanas spēju. Darba uzdevumi ietver ķīmisko un bioloģisko aktivitāšu analīzi un rezultātu salīdzināšanu. Rezultāti rāda, ka liofilizētas saknes etanola ekstrakts satur visaugstāko polifenolu saturu (1,96 mg/mL) un antiradikālo aktivitāti (80,38%), savukārt svaigas saknes etanola ekstrakts uzrāda augstāko α-amilāzes inhibēšanas spēju (42,39%). Rezultāti apliecina, ka apstrādes veidam un šķīdinātājam ir nozīme bioloģiski aktīvo vielu iegūšanā. Atslēgvārdi: Taraxacum officinale, polifenoli, antiradikālā aktivitāte, α-amilāzes inhibēšana

The treatment of plants can affect their medicinal properties. In this study, the properties of dandelion (Taraxacum officinale) root extracts are evaluated depending on the type of treatment method and the solvent used. The aim of the research is to determine the polyphenol content of the extracts, their antiradical activity, and α-amylase inhibitory capacity. The objectives of the study include the analysis of the chemical and biological activities and the comparison of the results. The results show that the lyophilized root ethanol extract has the highest polyphenol concentration (1.96 mg/mL) and antiradical activity (80.38%), while the fresh root ethanol extract exhibits the highest α-amylase inhibitory capacity (42.39%). The results confirm that the type of treatment and solvent play a role in the production of bioactive compounds. KEYWORDS: Taraxacum officinale, polyphenols, antiradical activity, α-amylase inhibition
Differences in the properties of root extracts of dandelion (taraxacum officinale) depending on root treatment
Keywords: Farmācija; Taraxacum officinale; polifenoli; antiradikālā aktivitāte; α-amilāzes inhibēšana