Pacientu informētība par ērču encefalītu un profilaktisko terapijas iespējām Latvijā - Skvorcova, Veronika (Latvijas Universitāte, 2021)
Ērču encefalīts (ĒE) mūsdienās ir plaši pazīstama vīrusinfekcija. ĒE ir infekcijas slimība, ko cilvēkam pārnes Ixodes tipa ērces. Latvijā par endēmiskiem ir atzīti 22 novadi, tādēļ ir liels risks inficēties ar ĒE. Līdz ar to iedzīvotāju informētība par ĒE un profilaktisko terapijas iespējām ir aktuāla un svarīga. Darba mērķis bija sociālās aptaujas ietvaros uzzināt un novērtēt Latvijas iedzīvotāju informētību par ĒE vīrusinfekciju un to profilaktisko terapijas iespējām Latvijā. Iegūtie dati reprezentēja, ka kopējais Latvijas iedzīvotāju informētības līmenis par ĒE ir augsts, un cilvēkiem ir pieejama informācija par profilaktisko terapiju iespējām. Tika noskaidrots, ka 146 aptaujāto respondentu uzskata, ka vakcinācija ir visefektīvākais profilakses veids pret ĒE. Tikai 75 respondenti norādīja, ka ir un 104 respondenti - nav vakcinēti pret ĒE, tādejādi saglabājot tendenci, ka joprojām vairāk cilvēku izvēlas nevakcinēties, uzskatot, ka var būt negatīvas sekas vai nav izteiktas saskarsmes ar vīrusinfekcijas izraisītājiem.

Nowadays tick-borne encephalitis (TBE) is a well-known virus infection. TBE is an infection carried by lxodes type of ticks. Currently in Latvia 22 counties are found as endemic, and the risk of getting TBE is especially high. That’s why it is importand and actual to educate population about TBE and prevention possibilities. The object of the work was to evaluate awareness of Latvian residents about TBE virus infection and its prevention methods by using online survey. The results indicate that Latvian citizens are mostly informeted about TBE virus and possible prevention methods. 146 of the respondents agreed that vaccination is the most effective method of prevention against TBE. However only 75 respondents answered that they are and 104 are not vaccinated, thus higlights keeping the tendency that there are more people who choose to do not a vaccination, by pointing out that there might be negative side effects or they do not have interaction with viral infections spreaders.
Patient awareness about tick-borne encephalitis and its prevention methods in Latvia
Keywords: Farmācija; ērču encefalīts; vakcinācija; informētība; sociālā aptauja