Inflācijas raksturojums ES valstīs un inflācijas apkarošanas pasākumu analīze Latvijā - Šarova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba tēmas aktualitāte ir saistīta ar to, ka inflācijas līmenis ir viens no svarīgākajiem valsts ekonomiskās attīstības radītājiem. Latvijā augstais inflācijas līmenis ir viena no būtiskākajām pēdējo gadu ekonomikas problēmām, jo īpaši ņemot vērā faktu, ka jau ceturto gadu pēc kārtas Latvijā inflācijas līmenis ir viens no visaugstākajiem ES, kas viennozīmīgi ietekmē jebkuru mikroekonomisko un makroekonomisko subjektu. Darba mērķis ir analizēt inflācijas norisi ES valstīs un veidot priekšlikumus inflācijas samazināšanai. Darbā tiek noskaidrots, ka svarīgākie faktori, lai samazinātu inflāciju ir: PVN likmes samazināšana pirmās nepieciešamības precēm, uzņēmumu monopolu cenu noteikšanas ierobežošana un iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazināšana. Darbs varētu tikt izmantots inflācijas apkarošanas plāna sastādīšanai.

The theme of Master's work is actual because an inflation level is one of the most important indicators of the state' economic development. High level of inflation in Latvia is one of the most substantial economic problems of the last years, especially considering the fact, that already fourth year at a run in Latvia is one of the highest inflation levels from EU countries, which clearly influences any microeconomical and macroeconomical subject. A purpose of this work is to analyze the progress of inflation in EU and form suggestions for diminishing inflation. In Master's work are found out, that the most important factors to diminish inflation are: VAT rate's reduction, price determination of monopolies and reduction of personal income tax. This work could be used for anti-inflation plan's composition.
The Characteristics of Inflation in the European Union States and Anti-inflationary policy Analysis in Latvia
Keywords: Ekonomika