Pāra attiecību kvalitātes saistība ar bērnības pieredzi attiecībās ar tēvu - Oša, Linda (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba pētījuma mērķis bija noskaidrot saistību starp pāra attiecību kvalitāti un attiecībām ar tēvu bērnībā sievietēm un vīriešiem. Pētījumā piedalījās 60 jauni cilvēki (30 sievietes un 30 vīrieši) vecumā no 20 līdz 32 gadu vecumam, kuri ir iesaistīti romantiskās attiecībās vismaz pusgadu. Pētījumā tika izmantotas šādas metodes: Trīspusējās mīlestības teorijas skala (Triangular Theory of Love Scale) (Sternberg, 1988), Autonomijas un tuvības skala (Autonomy and Relatedness Inventory) (Schaefer & Edgerton, 1981) un Aptauja par tēva klātbūtni (Father Presence Questionnaire) (Krampe & Newton, 2006). Pēc iegūtajiem rezultātiem var secināt, ka pastāv statistiski nozīmīga negatīva saistība starp sieviešu uztveri par tēva iesaistīšanos bērnībā un kontroli pāra attiecībās, tāpat arī pastāv statistiski nozīmīga negatīva saistība starp sieviešu vērtējumu par fizisko kontaktu ar tēvu un naidīgu kontroli un kontroli pāra attiecībās. Arī starp kopējo vērtējumu par attiecībām ar tēvu un kontroli romantiskās attiecībās pastāv statistiski nozīmīga negatīva saistība. Visas sakarības ir pretējas- pieaugot vienas pazīmes vērtībām, otras pazīmes vērtības samzināsies un otrādi. Tātad, jo labākas būs attiecības ar tēvu un jo lielāka būs tēva iesaistīšanās meitu audzināšanā bērnībā, jo mazāka būs kontrole un naidīga kontrole pieaugušu sieviešu pāra attiecībās. Vīriešu izlasē rezultāti liecina, ka nepastāv statistiski nozīmīga saistība starp vīriešu vērtējumu par bērnības pieredzi attiecībās ar tēvu un pāra attiecību kvalitāti. Pētījumā gūtie rezultāti atbalsta teoriju, ka ģimenei un konkrēti tēva iesaistīšanās pakāpei ir nozīmīga loma bērna attīstībā un vēlāko pāra attiecību ilgtspējā un kvalitātes noturībā. Šī bakalaura darba pētījuma rezultātus var izmantot turpmākiem pētījumiem šajā jomā. Atslēgas vārdi: pāra attiecības, tēva klātbūtne, attiecību kvalitāte

The aim of this study was to explore the association between the couple relationship quality and childhood relationship with father in women and men groups. A sample of 60 (N=60) young people was selected, where 30 of them was women and 30 – men, who are involved in romantic relationships, at least half a year. The age of the group was 20 to 32 years of age. Such methods were used in the investigation: Triangular Theory of Love Scale- TTLS (Sternberg, 1988), Autonomy and Relatedness Inventory - ARI (Schaefer & Edgerton, 1981) and Father Presence Questionnaire - FPQ (Krampe & Newton, 2006). From the results obtained it can be concluded that a statistically significant negative correlation exists between women's perceptions of father involvement in childhood and the control of the couple's relationship, as well as the existence of a statistically significant negative connection between women's assessment of the physical contact with her father and hostile control and the control of the couple's relationship. Also, between the total assessment of the relationship with father and control in romantic relationships, there was a statistically significant negative correlation. All of the relations are inversely proportional: as the value of one of the features increases, the value of the other decreases. So, the better the relationship with father and the greater fathers involvement will be in childhood of their daughters, the less controlled and hostile controllled will be the adult female couple relationships. Men's sample results indicate that there was no statistically significant correlation between men's assessment of childhood experiences in relations with father and the couple relationship quality. Results obtained in this study supports the theory that the family, and specifically the father's involvement in stage plays an important role in child's development and subsequent viability of the couple's relationship and the quality of relationship. The results of this bachelor paper could be used for further investigation in the area. Keywords: pair relationship, father`s presence, relationship quality
Association between the couple relationship quality and childhood relationship with father
Keywords: Psiholoģija