Tehniskā analīze kā valūtas kursa prognozēšanas metode - Fedoroviča, Liene (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba mērķis ir tehniskās analīzes prognozēšanas metožu teorētiskā izpēte un praktiskā aprobācija, lai veiktu valūtas kursu prognozēšanu, balstoties uz veiktajiem pētījumiem. Bakalaura darbā tika izpētītas trenda modeļu, oscilatoru un slīdošu vidējo pielietošanas iespējas valūtas pāru EUR/USD un GPB/USDkursu dinamikas prognozēšanā uz stundas grafika. Darba struktūra pakārtota bakalaura darba uzdevumu risināšanai. Bakalaura darbs veidots no ievada, četrām nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem, literatūras saraksta un pielikumiem. Pirmajā nodaļā tika aprakstīts lakonisks ieskats starptautiskā valūtas tirgus vēsturē, tā tehnisko parametru atspoguļojums, kā arī tika apzināti valūtas kursu ietekmējošie faktori. Autore deva arī ieskatu tehniskās analīzes būtībā un tās vēsturiskajā attīstībā, piedāvājot arī savu tehniskās analīzes definīciju. Otrajā nodaļā tika izpētītas tehniskās analīzes grafiskās metodes. Autore aprakstīja grafiku veidus, trenda un kanāla līnijas, un trenda maiņas un turpinājuma figūras, sniedzot visbiežāk izmantoto grafisko metožu piemērus un autores veiktu statistiku par periodu no 2009.gada augusta līdz 2012.gada maijam Bakalaura darba trešajā nodaļā tika aprakstīti populārākie tehniskās analīzes instrumenti – slīdošie vidējie un oscilatori. Autore aprakstīja tehniskās analīzes instrumentu vēsturi, darbības principus un to sniegtos tirdzniecības signālus. Lai sasniegtu mērķi, ceturtajā nodaļā autore veicaotrajā un trešajā nodaļā izpētīto tehniskās analīzes instrumentu pielietošanu EUR/USD un GPB/USD kursu dinamikas prognozēšanā,balstoties uz veiktajiem pētījumiem. Veicot valūtas kursu EUR/USD un GPB/USD dinamikas prognozēšanu, pielietojot tehnisko analīzi reālā laikā, autore secināja, ka ar tehniskās analīzes palīdzību ir iespējams precīzi prognozēt valūtas kursa svārstību virzienu, bet nav iespējams prognozēt precīzu valūtas kursa vērtību. Autore secināja, ka, lai prognozētu valūtas kursa dinamiku nepietiek izmantot tikai vienu, lai arī spēcīgu atsevišķu tehniskās analīzes metodi, jo vairāku tehniskās analīzes indikatoru vienādie signāli pastiprina prognozi. Bakalaura darbā ir 73 lapaspuses, 25 attēli, 3 tabulas, 22 pielikumi. Bakalaura darbā ir 53 izmantotās literatūras un avoti.

The Bachelor's paper aim is a technical analysis forecasting methods of theoretical research and practical approbation for exchange rate prediction, based on research made. In the Bachelor’s paper the trend models have been researched, moving average and oscillator applications in the currency pairs EUR / USD and GBP / USD exchange rate dynamics in forecasting an hourly schedule. The structure of the Bachelor paper is formed to complete the Bachelor’s paper tasks. Bachelor thesis made of an introduction, four chapters, conclusions and proposals, bibliography and appendices. The first chapter is devoted to the international foreign exchange market history, a reflection of its technical characteristics, as well as influencing factors on the exchange rates were identified. The author also gave a look into the essence of technical analysis and its historical development, and offered her own definitions of technical analysis. In the second chapter the technical analysis of graphic techniques was researched. The author described the types of graphics, and trend channel lines, and the trend changes and follow-up of images, providing the most graphic examples of methods and made the own statistics for the period from August 2009 to May 2012. The Bachelor paper in the third section describes the most popular technical analysis tools - moving average and oscillators. The author has described the history of technical analysis tools, principles of operation and the provision of their trading signals. To achieve the goal, in the fourth chapter the author carried out in the second and the third chapters investigated technical analysis tools using the EUR/USD and GBP/USD rate dynamics prediction, based on made research. During the exchange rate of EUR/USD and GBP/USD dynamic forecasting, using technical analysis in real time, the author concluded that technical analysis can accurately predict the direction of exchange rate fluctuations, but it is not possible to predict the exact exchange rate value. The author concluded that in order to predict the exchange rate dynamics there is not sufficient to use only one, though a strong individual technical analysis method because of several technical analysis indicators signals reinforces the uniform estimate. The Bachelor paper concludes of 73 pages, 25 images, 3 tables and 22 appendices. The Bachelor paper consists of 53 resources.
Technical analysis as a method of foreign exchange forecast
Keywords: Ekonomika