4 -5 gadus vecu bērnu sīkās pirkstu motorikas sekmēšana darbā ar sensorajām kastēm - Skoboļeva, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2025)
Kristiānas Skoboļevas kvalifikācijas darba “4 -5 gadus vecu bērnu sīkās pirkstu motorikas sekmēšana darbā ar sensorajām kastēm” mērķis ir teorētiski un praktiski izpētīt pirkstu muskulatūras sekmēšanas iespējas 4 – 5 gadus veciem bērniem pirmsskolā darbā ar sensorajām kastēm. Pirmajā nodaļā tiek analizēta literatūra par 4 - 5 gadu vecu bērnu attīstības likumsakarībām, pirkstu sīko muskulatūru un izzināta sensoro kastu izmantošanas iespējas pirmsskolā. Otrajā nodaļā veikts un analizēts pētījums par sensoro kastu izmantošanu. Nobeigumā, secināts, iekļaujot sīkus priekšmetus sensoro kastu izveidē, pievēršot uzmanību “pincetes” tvērienam ir redzami būtiski uzlabojumi pirkstu sīkajā muskulatūrā. Darba apjoms: 39 lappuses bez pielikuma, 4 tabulas, 6 attēli, 35 literatūras avoti, 2 pielikumi. Atslēgas vārdi: sīkā pirkstu muskulatūra, sensorās kastes, 4 – 5 gadus veci bērni.

The aim of Kristiāna Skoboļeva's qualification thesis " Facilitation of fine finger motor skills in children aged 4 – 5 years with sensory boxes” is to theoretically and practically explore the possibilities for promoting finger musculature in 4-5-year-old children in preschool through sensory bins. The first chapter analyzes the literature on the developmental patterns of 4-5-year-old children, fine finger muscles, and explores the possibilities of using sensory boxes in preschool. The second chapter presents and analyzes a study on the use of sensory boxes. In conclusion, it was determined that by including small objects in the creation of sensory boxes and focusing on the "pincer" grasp, significant improvements in fine motor skills were observed. Qualification work page quantity: 39 pages without annexes, 4 tables, 6 charts, 35 sources of literature, 2 annexes. Keywords: fine motor skills, sensory boxes, 4 – 5 year old children.
Facilitation of fine finger motor skills in children aged 4 – 5years with sensory boxes
Keywords: Izglītības zinātnes; sīkā pirkstu muskulatūra; sensorās kastes; 4 – 5 gadus veci bērni; maņas