Operāciju māsas profesijas attīstības vēsture 20. gadsimta beigās Latvijā - Sadigova, Oksana (Latvijas Universitāte, 2017)
Oksana Sadigova izstrādāja bakalaura darbu par tēmu “Operāciju māsas profesijas attīstības vēsturi 20. gs beigās Latvijā” Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātē, laika posmā no 2017. gada janvāra līdz 2017. gada maijam. Darba mērķis bija izpētīt un apkopot pieejamos datus par operāciju māsas attīstības vēsturi 20. gadsimta beigā Latvijā. Sakarā ar izvirzīto darba mērķi tika izvirzīti šādi uzdevumi: 1.Apkopot informāciju par operāciju māsas profesijas attīstību 20. gs. beigās, laikaposmā no 1970. līdz 2000. Gadam. 2.Izpētīt un izanalizēt zinātnisko literatūru par operāciju māsu profesijas attīstības vēsturi 20. gs. beigās Latvijā. Māsu teorijas analīze. 3.Izstrādāt pētnieciskā darba instrument – interviju, intervijas jautājumus, dokumentu un fotoanalīzes protokoli. 4.Apkopot un izanalizēt iegūtos datus. 5.Izstrādāt secinājumus. Darbā tika izmantota kvalitatīvas pētniecības metode, intervētas tika 3 praktizējošas un 3 nepraktizējošas (pensijā esošas) respondentes. Darbā tika izmantoti 28 literatūras avoti. Bakalaura darbs sastāv no 2 daļām: 1.Teorētiskā daļa 2.Pētniecība Darbs sastāv no 88 lpp., no 16 pielikumiem - 9 attēli, 1 dokumenta (arhīva materiāli) un 2 pētījuma atļaujas. Atslēgas vārdi: Operāciju māsas profesijas attīstība, operāciju māsa 20. gs. beigās.

Oksana Sadigova has developed a bachelor thesis on the topic "Development and history of Operations sister profession in the 20th century in Latvia" Latvian University Faculty of Medicine, in the period from January 2017 to May 2017. The aim was to study and summarize the available data of the history of development of operating nurses of the late 20th century in Latvian. The set work objectives were following: 1.Gather information on the operating nurses profession development in the 20th century. the end of the time frame from 1970 to 2000. 2.Explore and analyze the scientific literature about the operation of nursing profession development history in the 20th century till nowadays. Nursing theory analysis. 3. Develop a research instrument - interview, interview questions, documents and photo analysis. 4.To collect and analyze the collected data. 5.Develop conclusions. Used qualitative research method with 3 interviewed practitioners and 3 non-practitioners (retired sub) respondents. 27 sources of literature was used in th Thesis consists of 2 parts: 1.Theoretical part 2.Research The work consists of 86 p., 1 annexes - 9 images, 1 document archives and 2 research permit. Keywords: Operations nurse profession development, operations sister of the 20th century at the end.
Development and history of Operations sister profession in the 20th century in Latvia
Keywords: Medicīna; Operāciju māsas profesijas attīstība; Operāciju māsa 20. gs. beigās; Operations nurse profession development; operations sister of the 20th century at the end.