Vēja elektrostaciju ietekme uz putniem rudens migrācijas laikā Baltijas jūras piekrastē (Liepāja, Latvija): metodikas aprobācija un pirmie rezultāti - Krotova, Ieva (Latvijas Universitāte, 2015)
Vēja enerģijas izmantošana ir potenciāli izdevīgs ziemeļvalstu atjaunojamo energoresursu avots, kas nerada regulāru gaisa, ūdens un augsnes piesārņojumu. Latvijas rietumu un ziemeļu daļas ir piemērotas vēja enerģijas iegūšanai. Svarīgs aspekts vēja enerģētikas attīstībā ir tās ietekme uz vidi un dzīvajiem organismiem. Teorētiskajā daļā tika veikts vēja enerģētikas teorijas un citu valstu vēja elektrostacijas (VES) ietekmes pētījumu metodikas un iegūto rezultātu apskats šādās tēmās – vēja enerģijas iegūšana, putnu uzvedība un tās vizuālie novērojumi VES tuvumā, putnu un VES sadursmju noteicošie faktori, VES tiešā ietekme uz ornitofaunu, sadursmēs ar VES bojāgājušo putnu uzskaite, putnu mirstīgo atlieku meklēšanas efektivitātes tests, maitēdāju tests. Vienā nodaļā apskatīta vēja enerģijas izmantošana Latvijā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai vēja turbīnas Latvijas Baltijas jūras piekrastē izraisa putnu bojāeju un pārbaudīt putnu uzskaišu metodikas efektivitāti, metodiku izmantojot, lai novērtētu Liepājas Z pie Ziemeļu fortiem esošās VES ietekmi uz ornitofaunu rudens migrācijas laikā. Pētījuma lauka darbi tika veikti no 2014. gada 26. septembra līdz 26. oktobrim. Iegūtie rezultāti parāda, ka 2014. gada rudens migrācijas laikā augstāko bojāgājušo putnu īpatsvaru veido zeltgalvīšu Regulus regulus īpatņi (7 no 9 mirstīgajām atliekām). Korelācija starp zeltgalvīšu rudens migrācijas intensitāti un bojāgājušo zeltgalvīšu atrašanas datumiem nav izteikta, tāpēc putnu bojāeju sadursmē ar VES nosaka citi faktori (iespējams, nelabvēlīgi laikapstākļi, konkrēto indivīdu fizioloģiskais stāvoklis u.c.). Iespējams, ka visi līķi pētījumā laika netika atrasti, ko pierāda meklētāju efektivitātes testi, un maitēdāju ietekmē daļa no līķiem varēja tikt apēsti vai aizvākti no pētījuma teritorijas pirms uzskaites, ko pierāda maitēdāju testa rezultāti.

Exploitation of wind energy is potentially profitable source of renewable energy, which does not create regular pollution in the air, water, and soil. North and west parts of Latvia are appropriate to use wind energy. Important aspect of wind energy development is its impact to the environment and living organisms. In the theoretical part there is a review of wind energy theoretical aspects and researches in other countries about study methods, wind turbines impact to birds. Chapters of paper cover themes like obtaining wind energy, theoretical and observed bird behavior near wind turbines, factors of collision risk between birds and wind turbines, direct impact of wind turbines to birds, accounting of dead birds in wind parks, searching efficiency tests, tests of scavengers acitivity near wind turbines. In one chapter there is a review of wind energy exploitation in Latvia. Aim of the thesis is to find out if wind turbines in coast of the Baltic sea, Latvia cause birds death and to verify methods of accounting dead birds near wind turbines. These methods were used in study in period of autumn bird migration to assess impact of wind turbine to birds in north part of Liepāja, next to tourism object Northen Fort. Field works were made from 26th September 2014 till 26th October 2014. Results show that in autumn migration major part of dead birds make goldcrests (Regulus regulus) (7 of 9 birds). Corellation between goldcrest autumn migration intensity and dates when remains had found is not explicit, so there could be other factors that influence birds death (like adversely weather, physiological state of bird). It is possible that all bird remains were not found (that is proved by searcher efficiency tests) and part of birds dead bodies could been removed by scavengers (that is proved by scavengers activity tests).
Impact of wind turbines on birds on the Baltic coast (Liepāja, Latvia) during autumn migration: approbation of methods and first results
Keywords: Vides zinātne; putni; vēja elektrostaciju ietekme; putnu mirstība; putnu līķu pazušana; meklētāju efektivitāte