Vecāka gadagājuma personu īpašās sociālās tiesības - Priediņa, Marianna (Latvijas Universitāte, 2022)
Vecāka gadagājuma personu īpatsvars kopējā iedzīvotāju struktūrā ar katru gadu tikai pieaug, kas neapšaubāmi rada un turpinās radīt būtiskus izaicinājumus gan valstu ekonomikām, gan arī šīs grupas cilvēktiesību efektīvai realizēšanai. Turklāt šobrīd tiesības un pieejamie mehānismi, kas nodrošina šīs personu grupas sociālo aizsardzību, ir izkaisīti visos tiesību aizsardzības līmeņos. Latvijā līdz šim nav veikts vecāka gadagājuma personu sociālo tiesību starptautiskās aizsardzības instrumentu un mehānismu visaptverošs apkopojums. Tāpēc maģistra darba mērķis ir apkopot un izvērtēt vecāka gadagājuma personu sociālo tiesību aizsardzībai nozīmīgākos starptautiskos cilvēktiesību aizsardzības instrumentus un to uzraudzības mehānismus Eiropā. Atslēgvārdi: vecāka gadagājuma personas, sociālās tiesības, cilvēktiesību aizsardzības instrumenti, cilvēktiesību aizsardzības mehānismi.

The proportion of older persons in the total structure of population is growing every year, which undoubtedly poses and will continue to pose significant challenges to both national economies and the effective implementation of this group's human rights. In addition, the rights and available mechanisms that currently provide social protection for this group of persons are scattered over all levels of protection of rights. In Latvia, a comprehensive summary of the instruments and mechanisms for the international protection of the social rights of older persons has not been made. Therefore, the aim of the master’s thesis is to gather and evaluate the most important international human rights protection instruments and mechanisms for monitoring the social rights of the older persons in Europe. Keywords: older persons, social rights, human rights instruments, human rights protection mechanisms.
Older persons special social rights
Keywords: Juridiskā zinātne; vecāka gadagājuma personas; sociālās tiesības; cilvēktiesību aizsardzības instrumenti; cilvēktiesību aizsardzības mehānismi