Molekulāri imprintētu polimēru sintēze un sorbcijas īpašības vienlaicīgai kateholamīnu un to metabolītu atdalīšanai no bioloģiskajiem paraugiem - Šilaks, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2021)
Molekulāri imprintētu polimēru sintēze un sorbcijas īpašības vienlaicīgai kateholamīnu un to metabolītu atdalīšanai no bioloģiskajiem paraugiem. Šilaks A., zinātniskais vadītājs Dr. chem., vadošais pētnieks Antons Podjava. Maģistra darbs, 43 lappuses, 12 attēli, 4 tabulas, 26 literatūras avoti, 15 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā ir apkopota informācija par molekulāri imprintētiem polimēriem, to sorbcijas īpašībām un izmantošanas iespējām. Eksperimentālajā daļā tika veikta molekulāri imprintētu polimēru sintēze un demonstrēts to pielietojums kateholamīnu un to metabolītu izdalīšanai no asins plazmas paraugiem, izmantojot cietfāzes ekstrakciju.

Synthesis and sorption properties of molecularly imprinted polymers for simultaneous separation of catecholamines and their metabolites from biological samples. Šilaks A., research supervisor Dr. chem., lead researcher Antons Podjava. Master’s thesis, 43 pages, 12 figures, 4 tables, 26 literature references, 15 appendices. In Latvian. This work summarizes information about molecularly imprinted polymers, their sorption behavior as well as potential applications. The experimental section describes the synthesis of these novel molecularly imprinted polymers and demonstrates their ability to separate catecholamines and their metabolites from blood plasma samples with the use of solid-phase extraction.
Synthesis and sorption properties of molecularly imprinted polymers for simultaneous separation of catecholamines and their metabolites frоm biological samples
Keywords: Ķīmija; ASINS PLAZMA; CIETFĀZES EKSTRAKCIJA; KATEHOLAMĪNI; KATEHOLAMĪNU METABOLĪTI; MOLEKULĀRI IMPRINTĒTI POLIMĒRI