Ekoloģiskā tīklojuma risinājumi Garkalnes novadam - Vizule, Lauma (Latvijas Universitāte, 2011)
Eiropā arvien vairāk pieaug bioloģiskās daudzveidības samazināšanās problēma, kas saistīta ar biotopu fragmentāciju. Šādā situācijā ekoloģiskā tīklojuma ieviešana ir efektīva dabas aizsardzības stratēģija. Līdz ar to bakalaura darbam tika izvirzīts mērķis izstrādāt priekšlikumu lokāla līmeņa ekoloģiskajam tīklojumam Rīgas aglomerācijā – Garkalnes novadam. Pētījums iekļauj Garkalnes novada teritorijas vispārīgu raksturojumu, kritēriju izstrādi ekoloģiskā tīklojuma veidošanai, kas pamatojas uz izpētītu ārvalstu pieredzi šajā jomā, novada dabas vērtību apzināšanu, ekoloģiskā tīklojuma elementu izdalīšanu un aprakstus. Rezultātā tika izstrādāts ekoloģiskais tīklojums, kas iekļauj Garkalnes novada dabiskās ainaviskās un bioloģiskās vērtības, kā arī sastādīta ekoloģiskā tīklojuma karte.

Problem of biodiversity loss in Europe caused by biotope fragmentation is still increasing. Implementation of ecological network is an effective nature conservation strategy in this situation. Wherewith aim of the bachelor’s paper is to work out proposition of ecological network at local level in the agglomeration of Riga city – Garkalne’s county. Research includes general characterization of Garkalne’s county territory, working out criteria for modeling ecological network, based on experience of foreign countries in this field, study natural worth of county, dividing elements of ecological network and descriptions of them. In the result was made ecological network, which includes natural landscape and biological values of Garkalne’s county, as well as was constructed map of ecological network.
Development of ecological network for Garkalne county
Keywords: Vides zinātne