Stereoredzes novērtēšana skolas vecuma bērniem ar TNO, Titmus un Thomson testiem - Janberga, Elīze (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 46 lappusēm. Tas satur 29 attēlus, 10 tabulas un 24 atsauces uz literatūras avotiem.Atslēgas vārdi: stereoredze, stereoredzes slieksnis, stereoasums, stereotsts binokulārās redzes traucējumi.Mērķis: noskaidrot, kurš stereotests – Titmus, TNO vai Thomson būtu efektīvāks redzes skrīningā, novērtējot stereoredzi skolas vecuma bērniem. Metode: stereoredzes sliekšņi tika novērtēti fotopiskos apstākļos ar TNO, Titmus un Thomson testiem. TNO un Titmus testus izmantoja 40 cm attālumā, bet Thomson testu – 50 cm.Dalībnieki: pētījumā piedalījās 1783 bērni vecumā no 6 līdz 20 gadiem.Uzdevumi: Salīdzināt iegūtos rezultātus un testu pielietojamību. Rezultāti, secinājumi: TNO un Thomson testus ērtāk lietot redzes skrīningā, jo binokulārās redzes traucējumu gadījumā tie drīzāk uzrādīja, ka stereoredze nav nevis, ka tā ir pazemināta, bet Titmus tests lielākoties neuzrādīja, ka nav stereoredzes, bet uzrādīja pazeminātu stereoredzes slieksni.

Bachelor work is written in Latvian on 46 pages. It contains 29 pictures, 10 tables and there are 24 references to literature.Key words: stereovision, stereothreshold, stereoacuity, stereotest, binocular vision disorders.Aim: to find out, which stereotests – TNO, Titmus or Thomson’s would be more effective in visual screening for evaluating stereothreshold in school age children.Method: stereothreshold were assesed in photopic conditions with TNO, Titmus and Thomson’s tests. TNO and Titmus tests were used at distance of 40 cm, but Thomson’s – of 50 cm.Subjects: there were 1783 people in the age of 6 to 20 years, who were taking part in this experiment.Tasks: To compare the results and applicability of tests.Results, counclusions: TNO and Thomson’s tests are more convienient to use in vision screening for binocular disorders, because they rather show that stereothreshold is not at all than that it is low, but Titmus test will not show that there is no threshold, but will show reduced stereothreshold.
Evaluation of stereo vision in school age children using TNO, Titmus and Thomson tests
Keywords: Fizika