Pētnieciskās žurnālistikas loma sabiedriskās domas veidošanā Latvijā: gadījumu analīze žurnālā "Ir" - Martinsone, Līga (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbā analizēta pētnieciskās žurnālistikas ietekme uz sabiedriskās domas veidošanos Latvijā, izmantojot gadījumu analīzi žurnālā “Ir”. Darbā izvirzīta pētnieciskās žurnālistikas definīcija un noskaidrotas metodes, kā arī apzinātas sabiedriskās domas pētniecības iespējas un problemātika. Izmantojot anketēšanu, noskaidrota žurnāla “Ir” lasītāju nostāja jautājumā par pētniecisko žurnālistiku un tās ietekmi uz sabiedrisko domu Latvijā, savukārt intervijās ar Latvijas pētnieciskās žurnālistikas ekspertiem un valsts amatpersonām izzināta Latvijas pētnieciskās žurnālistikas kvalitāte un tās spēja ietekmēt sabiedrību un procesus mūsu valstī. Latvijas pētnieciskā žurnālistika pētījumā tiek vērtēta pretrunīgi, taču vairākums dalībnieku uzskata, ka tā spēj ietekmēt sabiedrības viedokli. Empīriskie dati liecina, ka sabiedrības daļa, kuru šobrīd spēj ietekmēt pētnieciskā žurnālistika, ir ierobežota un nepieciešams kvalitatīvus žurnālistikas produktus darīt pieejamus plašākam sabiedrības lokam, veicināt to pieejamību dažādos medijos formātā, kāds ir pieņemams un viegli uztverams auditorijai. Atslēgvārdi: pētnieciskā žurnālistika, sabiedriskā doma, ietekme,demokrātiska valsts, žurnāls “Ir”

The bachelor thesis analyses impact of investigative journalism on public opinion in Latvia based on case studies in the magazine “Ir”. It proposes a definition of investigative journalism, represents its methods as well as identifies the opportunities and issues of research of the public opinion. Survey of the readers of magazine ‘Ir’ reveals their attitudes towards investigative journalism and its influence on public opinion in Latvia, while interviews with experts on investigative journalism in Latvia and government officials show their views about the quality of investigative journalism in Latvia and its impact on general public and processes in the country. This research shows the contradictory opinions on Latvia’s investigative journalism, however the majority agrees that it has some influence on public opinion. The empirical data show that only smaller segments of society are influenced by investigative journalism. Therefore, it is necessary to produce quality products of journalism accessible to the general public, promote its availability in different forms of media in a manner that is acceptable and observable to the audience. Keywords: investigative journalism, public opinion, influence, democracy, magazine “Ir”
The impact of investigative journalism on public opinion in Latvia: case studies in the magazine "Ir"
Keywords: Komunikācijas zinātne