Acs lēcas biezuma novērtēšana pacientiem ar kataraktu - Rimeicāne, Daniela (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 27 lapaspusēm. Tas satur 12 attēlus un 21 atsauci uz literatūras avotiem. Darba mērķis ir noskaidrot, vai pastāv sakarība starp acs lēcas biezumu centrālajā daļā un kataraktas veidu (garozas kataraktu – C, kodola kataraktu – N, aizmugurējo subkapsulāro kataraktu – PSC). Tika analizēti pacientu dati, kas iegūti ar Zeiss IOLMaster 700 biometrisko ierīci, sekojoši dati, kas tika analizēti – lēcas biezums (LT), acs aksiālais garums (AL), acs aizmugurējās kameras dziļums (ACD) atkarībā no kataraktas veida. Salīdzinot acs lēcas biezumu kataraktas veidiem, netika novērota statistiski būtiska atšķirība starp kataraktas veidiem acs lēcas biezumā (p = 0,83). Atslēgas vārdi: katarakta, lēcas biezums, acs aksiālais garums, acs aizmugurējās kameras dziļums, Zeiss IOLMaster 700.

Bachelor thesis ir written in Latvian on 27 pages. It conatains 12 figures and 21 literature references. The aim of this study was to analyze if there is a relevance between lens thickness and cataract type (cortical cataract – C, nuclear cataract – N, posterior subcapsular cataract). Data was analyzed from Zeiss IOLMaster 700 biometric device, data that was analyzed – lens thickness (LT), eye axial lenght (AL), eye anterior chamber depth (ACD) depending on the cataract type. Comparing lens thickness in different types of cataract, there was not a statistical significance in lens thickness in different cataract types (p = 0,83). Keywords: cataract, lens thickness, eye axial lenght, eye anterior chamber depth, Zeiss IOLMaster 700.
The Assessment of Eye Lens Thickness in Cataract Patients
Keywords: Fizika; katarakta; lēcas biezums; acs aksiālais garums; acs aizmugurējās kameras dziļums; Zeiss IOLMaster 700