Nec1 mutācijas ietekme uz atvārsnīšu darbības regulāciju miežos - Kunga-Jēgere, Laura (Latvijas Universitāte, 2009)
Hipersensitīvās atbilde (HA) ir lokalizēta šūnu nāve tiešā infekcijas vietas tuvumā. Miežu mutantam nec1 ir ciklisko nukleotīdu regulētā jonu kanāla 4 mutācija, kas izraisa nekrotisku fenotipu un HA trūkumu. Izmaiņas HA var izsaukt traucējumus arī citās stresa atbildes reakcijās, piemēram, atvārsnīšu regulācijā. Darba mērķis ir raksturot atvārsnīšu darbību mutantā nec1. Sākotnējos eksperimentos konstatēts, ka nec1 ir izmainīta atvārsnīšu darbība, tādēļ darbā pārbaudīja vairākas hipotēzes, kas izskaidrotu šīs izmaiņas. Pārbaudīta gaismas stresa ietekme, iespējamā fitohormonu, NO un H2O2 loma nec1 atvārsnīšu regulācijā. Konstatēts, ka izmanīta atvārsnīšu darbība skaidrojama ar izmaiņām atbildes reakcijās uz fitohormona auksīna un aktīvām skābekļa formām H2O2 un NO. Būtiska gaismas stresa ietekme uz nec1 atvārsnīšu darbību netika konstatēta.

Hypersensitive response (HR) is a local cell death in direct proximity of infection site. Barley mutant nec1 has a mutation which causes necrotic phenotype and abscence of HR. Changes in HR can cause disorders also in other reactions responding to stress, for instance stomatal regulation. The aim of this work is to describe a regulation of stomatal aperture in nec1. It was established in preliminary experiments that nec1 has a significantly reduced stomatal aperture. To explain this phenomenon several hypotheses were proposed and examined. Light stress effect and a role of phytohormones, NO and H2O2 in stomatal regulation of nec1 were examined. It’s proposed that significant reduction of stomatal apertures of nec1 was caused by changes in plant response to phytohormone auxin and reactive oxygen species – NO and H2O2.
Effect of nec1 mutation on regulation of stomatal opening and closing in barley
Keywords: Bioloģija