Surogācija - Mežule, Elizabete Reina (Latvijas Universitāte, 2023)
Dažādu apsvērumu dēļ surogācija tiek nosodīta, kā arī aizliegta vairākās Eiropas Savienības valstīs, piemēram, Francijā, Vācijā un Lietuvā, vai arī vispār netiek regulēta, kā tas ir pašlaik Latvijā. Tomēr noteiktos gadījumos, tas var būt vienīgais veids kā persona vai pāris var tikt pie sava bioloģiskā bērna. Maģistra darba ietvaros darba autore analizē surogācijas insitūtu un tā legalizēšanas iespējamību, un nepieciešamību Latvijā. Pētījuma mērķi: 1) izprast surogācijas institūtu, 2) analizēt, vai surogācijas līgums ir tiesisks darījums, 3) izprast, vai surogātmāte var vienpusēji atkāpties no surogācijas līguma, un mēģināt rast risinājumu šim problēmjautājumam. Lai sasniegtu darba mērķi, autore apskatīja Latvijas un ārvalstu normatīvo aktu regulējumus, pētīja dažādu autoru juridisko literatūru, tiesu praksi, kā arī veica sabiedrības aptauju. Maģistra darba pētījuma rezultātā ir izstrādāti secinājumi par pareizi pielietojamo terminoloģiju surogācijas institūtā, surogācijas veidu nošķiršanu, surogācijas tiesiskā regulējuma nepieciešamību, medicīnisko apaugļošanu kā vienu no surogācijas procesa posmiem, surogātmātes ietveršanu donora jēdziena tvērumā, surogācijas līgumu un surogātmātes tiesībām vienpusēji atteikties no tā.

For various reasons, surrogacy is condemned as well as banned in a number of countries of the European Union, such as France, Germany and Lithuania, or is not regulated at all, as is currently the case in Latvia. However, in certain cases, it may be the only way a person or a couple can get to their biological child. As part of the Master's work, the author of the work analyses the feasibility and necessity of surrogacy and the possibility of legalising it in Latvia. Objectives of the study: 1) understanding the institute of surrogacy, 2) analysing whether the agreement of surrogacy is a legal, 3) understanding whether the surrogate mother can unilaterally withdraw from the agreement of surrogacy and trying to find a solution to this issue. In order to achieve the goal of the work, the author looked at the regulatory frameworks of Latvian and foreign laws, studied the legal literature of different authors, the case-law, and conducted a public survey. The results of this work have drawn up conclusions on the correct terminology in the institute of surrogacy, the separation of types of surrogacy, the need for surrogacy’s legal framework, medical fertilisation as one of the stages of the process of surrogacy, the inclusion of surrogate mothers within the scope of the donor concept, the agreement of surrogacy and the right of surrogate to unilaterally withdraw from it.
Maģistra darbs
Keywords: Juridiskā zinātne; surogācija; surogātmāte; surogācijas līgums; medicīniskā apaugļošana; bērns