Kriminālās domāšanas profila aptaujas sākotnējā adaptācija Latvijā - Mitenieks, Uģis (Latvijas Universitāte, 2019)
Pētījuma mērķis bija veikt pirmo adaptācijas posmu Latvijā Kriminālās domāšanas profila aptauju (Criminal Thninking Profile (CTP), Mitchell & Tafrate, 2011) un veikt tās ticamības un validitātes pārbaudi. Kriminālā domāšana ir izziņas process, kas balstās uz kriminālu dzīvesveidu (Walters & White, 1989, kā minēts Tafrate & Mitchell, 2014). Kriminālā domāšana ir atslēga kriminogēnajās vajadzībās, kas balstās uz psihiskajiem traucējumiem, kuri kalpo priekš racionalizācijas ,un iezīmējot aprises noziedzīgai uzvedībai un, kas var paredzēt atkārtotu likumpārkāpumu (Tangney, Mashek, & Stuewig, 2007; Walters, 2012, kā minēts Tangney, Dobbins, Stuewig & Schrader, 2017). Pētījumā tika izvirzīts jautājums par Kriminālās domāšanas profila aptaujas adaptāciju latviešu valodā, kas sevī iekļauj psihometriskos rādītājus – ticamības, faktoriālās un konstrukta validitātes atbilstību šīs aptaujas oriģinālajiem rādītājiem. Pētījumā piedalījās 107 respondenti. Respondentu vidējais grupu vecums 35,24 (SD=13,8). Dalībnieki aizpildīja Kriminālās domāšanas profila aptaujas tulkoto latviešu valodas versiju. Iegūto datu apstrādes un analīzes rezultātā tika izveidota Kriminālās domāšanas profila aptaujas versija latviešu valodā, kas attiecīgi oriģinālversijai CTP sastāv no 52 pantiem un 8 apakšskalām. Izveidotā latviešu valodas aptaujas versijas psihometriskie rādītāji uzrāda augstākus rādītājus nekā oriģinālās autora versijas rādītāji: ticamība, konstrukta validitāte un konverģentā validitāte. Šī aptauja var tikt izmantota pētnieciskos nolūkos Latvijas specifiskai kultūrvidei.

The purpose of the study was to adapt The Criminal Thinking profile survey (Criminal Thinking Profile (CTP), Mitchell & Tafrate, 2011) in Latvian and to verify it’s reliability and validity. Criminal thinking is cognitive process, that is based on criminal lifestyle (Walters & White, 1989) and (Tafrate & Mitchell, 2014). Criminal thinking is the key to criminogenic needs that are based on mental disorders, which serve for rationalization and marking out the patterns of criminal behavior and, which can predict repeated offense (Tangney, Mashek, & Stuewig, 2007; Walters, 2007) and (Tangney, Dobbins, Stuewig & Schrader, 2017). The goal of this study was to aprobate the Criminal Thinking Profile surveys Latvian version, which includes psychometric indicators such as reliability, factorial and construct validity compliance with the original indicators of this survey. Method of the research: 107 participants (56 probation service workers and 51 students) 68 women and 34 men with age from 20 to 61 (average 35,24 years, SD=13,8). Probation service workers data were collected on paper and student data were collected in electronic environment. Respondents completed Criminal Thinking profile latvian language version of the survey. As a result of the processing and analysis of the obtained data, a version of the Criminal Thinking Profile Survey in latvian language was made, which, according to the original version of CTP, consists of 52 articles and 8 sub-scales. Psychometric Indicators of the version of the latvian language questionnaire shows that the survey meets the credibility, structure and validated construct validity of original survey version. The adapted Criminal Thinking Survey can be used for research purposes for the Latvian Prison Administration and the Judicial Procedure.
Criminal Thinking profile initial adaptation in Latvia
Keywords: Psiholoģija; Criminal Thinking profile (CPT); Kriminālā domāšana; Kriminālās domāšanas mērīšanas instrumenti; aptaujas adaptācija