Fotogrāfiska darba autortiesību aizsardzība - Kupics, Oskars (Latvijas Universitāte, 2010)
Fotogrāfiem kā autortiesību subjektiem savu darbu aizsardzības nepieciešamība pēdējā laikā ir kļuvusi aktuālāka kā jebkad agrāk. Šo situāciju ir veicinājusi strauja tehnoloģiskā attīstība un līdz ar to riska par iespējamo darbu prettiesisku izmantošanu pieaugums. Šī darba nosaukums ir Fotogrāfiska darba autortiesību aizsardzība. Šī darba pamatā ir, balstoties uz teorētisko literatūru, veikta autortiesību aizsardzības tiesiskā regulējuma analīze Latvijā un Vācijā, fotogrāfu iespēju uz darba aizsardzību noteikšana un potenciālo uzlabojumu ieteikumu no pētījuma autora puses izvirzīšana. Darbs sastāv no trim nodaļām, ievada, secinājumiem un priekšlikumiem. Pirmajā nodaļā aplūkots autortiesību jēdziens un autortiesību kā nozares rašanās pamatojums un iemesli. Šajā nodaļā ir apskatīti fotogrāfa kā autortiesību subjekta, fotogrāfijas kā autortiesību objekta aspekti no teorētiskās puses un tiesu prakses viedokļa. Otrajā nodaļā ir analizēti fotogrāfa autortiesību aizsardzības saturs, proti, fotogrāfa mantiskās un personiskās tiesības uz darbu, kā arī veikts salīdzinājums šajā jautājumā Latvijas un Vācijas tiesiskajā regulējumā. Trešajā nodaļā apskatītas autora iespējas aizsargāt savas tiesības tiesiskā un praktiskā līmenī.

The necessity of protection of their works to Photographers as subjects of copyright has become more important as it ever had been. The reason for this situation is fast developing reproductive technologies which increase the risk of author’s rights potential infringement. The title of this work is Copyright protection of photographic work. The essence of this work is on theory based analysis of copyright protection legal aspects in Latvia and Germany, comparison of them, as well as defining possible ways of protection in practical an legal level and possible suggestions for enhancement of the legal regulation in Latvia. This work consists of three chapters. In first chapter there are theoretical aspects of copyright concept and its justification, as well as reasons which started the development of copyright. Also in this chapter there are reviewed photographer as copyright subject, photography as copyright object from theoretical point of view as well as from legal regulation. In second chapter there is comparison between to legal systems in Latvia and in Germany in context of photographer’s personal and economic rights on its work. In third chapter there are reviewed possible ways of protection of copyright both in practical and legal level.
The Protection of Photographic Work
Keywords: Juridiskā zinātne