Fizikālo faktoru ietekme uz darba apstākļiem ražotnē: mikroklimata un trokšņa analīze un preventīvie pasākumi kokrūpniecības uzņēmumā “X”. - Melngārša, Annija (Latvijas Universitāte, 2025)
"Fizikālo faktoru ietekme uz darba apstākļiem ražotnē: mikroklimata un trokšņa analīze un preventīvie pasākumi kokrūpniecības uzņēmumā “X””. Darba autore: Annija Melngārša. Darba zinātniskais vadītājs: Dr. chem., asociētais profesors Ingars Reinholds. Darbs izklāstīts uz 84 lpp., ietver 17 attēlus, 18 tabulas, 35 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no četrām daļām. Pirmajā daļā sniegta teorētiskā literatūras analīze par fizikālajiem darba vides riska faktoriem, ar uzsvaru uz trokšņa un mikroklimata ietekmi kokapstrādes nozarē. Otrajā daļā aprakstītas izmantotās pētījuma metodes – mikroklimata un trokšņa mērījumi, kā arī apsvērta iespējamā strādājošo aptaujas izmantošana. Trešajā daļā veikta uzņēmuma “X” darba vides analīze, apkoptas mērījumu vērtības un veikta datu salīdzinošā interpretācija. Ceturtajā daļā izstrādāti preventīvie pasākumi risku mazināšanai, ietverot individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanu, darba organizācijas uzlabošanu un specifiskus trokšņa un mikroklimata samazināšanas risinājumus. Darbs balstās uz Latvijas normatīvajiem aktiem un starptautiskām darba aizsardzības vadlīnijām. Atslēgvārdi: darba aizsardzība, fiziskie riska faktori, troksnis, mikroklimats, kokrūpniecība, preventīvie pasākumi, darba vide.

“Impact of physical factors on working conditions in manufacturing: microclimate and noise analysis and preventive measures in a wood processing company “X” ”. Author of the thesis: Annija Melngārša. Scientific supervisor: Dr. Chem., Associate Professor Ingars Reinholds. The thesis consists of 84 pages and includes 17 figures, 18 tables, and references to 35 informational sources. The research is divided into four main parts. The first part provides a theoretical literature review on physical occupational risk factors, focusing on the effects of noise and microclimate in the wood processing industry. The second part describes the research methods used – microclimate and noise measurements – and evaluates the potential use of an employee survey. The third part presents an analysis of the working environment in company “X,” summarizing the measured data and providing a comparative interpretation of the results. The fourth part outlines preventive measures for risk reduction, including personal protective equipment, improvements in work organization, and specific solutions to minimize noise and microclimatic risks. The thesis is based on Latvian regulatory requirements and internationally recognized occupational safety guidelines. Keywords: occupational safety, physical risk factors, noise, microclimate, wood processing, preventive measures, work environment.
Impact of physical factors on working conditions in manufacturing: microclimate and noise analysis and preventive measures in a wood processing company “X”.
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; darba aizsardzība; fiziskie riska faktori; troksnis; mikroklimats; kokrūpniecība