Vācija Staļina plānos (1939-1941) - Marcinkēvičs, Alvis (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba tēma ir „Vācija Staļina plānos (1939-1941)”. Maģistra darba mērķis ir izpētīt par šo jautājumu historiogrāfijā pastāvošos viedokļus. Darbā izvirzīti sekojoši uzdevumi: iepazīties ar maksimāli plašu pētāmās tēmas literatūras un avotu apjomu, diskusijas dalībnieku viedokļiem, un censties maksimāli neitrāli un objektīvi tos novērtēt. Darbs apskata Viktora Suvorova koncepciju un historiogrāfijā pastāvošos viedokļus par šo tēmu. Šīs koncepcijas pamatā ir atziņa, ka Padomju Savienība gatavojās uzbrukt Vācijai un tās kontrolētajām teritorijām. Sarkanās armijas Ģenerālštābs iebrukuma plānu Vācijā sāka izstrādāt jau 1939. gada oktobrī. Šis process kļuva intensīvāks 1940. gada martā, kopumā laika posma no 1940. līdz 1941. gadam tika izstrādāti vismaz četri dažādi kara plāni. Karaspēka koncentrācija notika slēpti kā manevri; Padomju Savienības gatavošanās iebrukumam pēdējo posmu sasniedza 1941. gada maija – jūnijā, jo tika uzsāka karaspēka sakoncentrēšana.

The master paper’s issue is „Germany in Stalin’s plans (1939-1941)”. The master paper’s goal is investigate on the matter historiography existing opinions. The paper set the following tasks: to meet with a maximum of investigational broad themes of literature and sources, the amount of participants in the discussion of views and seek the maximum neutral and objectively assess them. The paper examines Victor Suvorv’s conception and the historiography of existing views on this topic. This concept is based on the recognition that the Soviet Union was preperd to invade Germany and it’s controlled territories. The General Staff of the Red Army had already begun developing a plan for an assault on Germany in October 1939. This process intensified in March 1940, and at least four different versions of the plan were developed throughout 1940 and 1941. The concentration of troops were disguised as maneuvers; in May/June 1941 the preparation for a Soviet invasion of Germany reached the final stage, as the full-scale concentration of troops began.
Germany in Stalin’s plans (1939-1941)
Keywords: Vēsture