Ierobežota pieskaitāmība - Liepnieks, Tomass (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba mērķis ir analizēt Krimināllikuma 14. pantu un izdarīt secinājumus par iespējamām izmaiņām tajā. Kā arī apkopot vairumu medicīniskos un juridiskos ierobežotas pieskaitāmības kritērijus, lai šo terminu pilnīgāk varētu nošķirt no personas nepieskaitamības Latvijas Republikā. Īstenojot uzstādītos mērķus, autors aplūkos ierobežotas pieskaitāmības jēdzienu un tā raksturu, nošķirs juridiskos kritērijus no medicīniskiem kritērijiem, kā arī analizēs kā šie kritēriji viens otru ietekmē. Darba secinājumos autors norādīs uz dažādiem apstākļiem, kas varētu veicināt iespējamo nepieciešamību izdarīt grozījumus Latvijas Republikas Krimināllikuma 14. pantā. Atslēgas vārdi: psihisks traucējums, ierobežota pieskaitāmība, ārstēšana, medicīniska rakstura piespiedu līdzekļi.

Bachelor thesis aims to analyze the Article 14th of Latvian Criminal Law as well as draw conclusions about possible amendments that can be made in the article. Thesis also tries to summarize criteria of medical and legal restricted accountability in order to more fully segregate this term from mental deficiency in the Republic of Latvia. To accomplish targets set in the thesis, author will firstly examine the concept and nature of restricted accountability, secondly separate the legal criteria from medical criteria and finally analyze how these criteria influence each other. In conclusion author draws attention to various factors that can facilitate possible need to amend the Article 14 of Latvian Criminal Law Key words: derangement, restricted accountability, treatment, compulsory medical treatment.
Diminished responsibility
Keywords: Juridiskā zinātne