Personas koda kā personas identifikatora izmantošanas principi un ierobežojumi - Užane, Linda (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba autors: Linda Užane. Darba tēma: Personas koda kā personas identifikatora izmantošanas principi un ierobežojumi. Problēmas būtība: personas koda pieejamības publiskajos reģistros atbilstība personas datu ierobežojumiem un principiem. Darba mērķis: noskaidrot, vai personas koda publiskošana svarīgākajos Latvijas Republikas publiskajos reģistros ir samērīga attiecībā pret tiesībām uz personas datu aizsardzību. Darbā tiek izvirzīti šādi uzdevumi: noskaidrot normatīvo aktu regulējumu, kas paredz personas koda apstrādi; noskaidrot vispārējos datu apstrādes principus; noskaidrot, vai personas koda publiskošana publiskajos reģistros ir atbilstoša normatīvajam regulējumam un vispārējiem datu apstrādes principiem. Darbs sastāv no četrām daļām, no kurām pirmajā vispārīgi apskatīts personas datu jēdziens, otrajā – personas kods, tā nozīme, nepieciešamība un riski, trešajā – personas koda izmantošanas ierobežojumi un principi, bet ceturtajā – konkrēti Latvijas Republikā esoši publiskie reģistri – Zemesgrāmata, Uzņēmumu reģistrs, Ganāmpulku reģistrs. Darba rezultātā ir noskaidrots, ka neviens no pētītajiem publiskajiem reģistriem pilnībā neatbilst visiem darba gaitā noteiktajiem vispārējiem personas datu aizsardzības principiem. Ja par samērīgu vēl tiek uzskatīts fakts, ka publisko reģistru gadījumā atsevišķās situācijās nav iespējams pilnībā nodrošināt nodoto datu izsekošanu, tad par nesamērīgu var uzskatīt vēsturiskas informācijas glabāšanu, ja tam nav noteikts konkrēts mērķis, kā arī publicēt personas datu, ja tas nav noteikts ar Saeimas pieņemtu likumu. Darbs izklāstīts 44 lapaspusēs, kas sastāv, tajā skaitā, no viena pielikuma. Darbā izmantoti 4 literatūras avoti, 23 normatīvie akti, 10 periodikas un 3 juridiskās prakses materiāli. Atslēgas vārdi: personas kods, principi, samērīgums, publiskie reģistri.

Author: Linda Užane Title: Restrictions and principles on the use of identity code as a person’s identifier. Problem description: Is the availability to identity code on public registers is in complience with the principles and limits. Aim of the paper: To clarify whether the identity code in the public registers in Republic of Latvia is proportionate in relation to the right to protection of personal data. Tasks of the paper are following: to clarify the current legislation, which provides for the processing of personal code; clarify the general data protection principles; clarify whether a identity code disclosure in public registers is an appropriate regulatory framework and expressions of data protection principles. The paper consists of four parts, the first generally viewed concept of personal data, in the second – identity code, its importance, necessity and risks, in the third - identity code limits and principles, and the fourth – in particular Latvian Republic existing public registers – Land Register, Register of Enterprises, Herd register. The paper have revealed that none of the studied public registers does not fully meet all the general provisions of personal data protection principles. If at a reasonable yet is considered the fact that the public register in certain situations it is not possible to fully ensure the transferred data tracking, then a disproportionate may be considered of historical information storage, if it does not set a specific goal as well as the publication of personal data, if it is not determined by law adopted by the Saeima. The paper has been laid out in pages 44, comprising one annex. The study used four literary sources, 23 laws, 10 periodicals and 3 legal practice materials. Key words: identity code, principles, proportionality, public register.
Restrictions and principles on the use of identity code as a person's identifier
Keywords: Juridiskā zinātne; Personas kods; Samērīgums; Publiskie reģistri; Principi