Acs optiskās kvalitātes ietekme uz kontrastjutību un redzes asumu - Bazzani, Gian Luca (Latvijas Universitāte, 2017)
Darbs ir uzrakstīts angļu valodā uz 50 lapaspusēm, satur 37 figūras, 1 tabula un 41 literatūras avotus. Pētījuma mērķis bija novērtēt redzes kvalitāti dalībniekiem ar dažādām izmaiņām acs optiskajās vidēs. Augsta kontrasta redzes asums, mezopiskais redzes asums un kontrastjutība ir labi parametri acs optiskās kvalitātes novērtēšanai. Mezopiskais redzes asums ir ar augstu jutību, lai atklātu dalībniekus ar nelielas pakāpes apduļķojumiem acs optiskajās vidēs (agrīna katarakta). Kontrastjutības tests ir jutīgs uz izmaiņām acs optiskajās vidēs dalībniekiem ar ortokeratoloģijas lēcām. Augsta kontrasta redzes asums ir pietiekami jutīgs uz cita veida izmaiņām acs struktūrās

Thesis is written in English on 50 pages, contains 37 figures, 1 table and 41 references. Study purpose was to evaluate spatial visual performances for 10 groups of patients with different optical quality of the eye. The assessment of visual acuity (VA), mesopic visual acuity (MVA) and contrast sensitivity (CS) is good parameters for assessment image quality of the eye. MVA is the most sensitive test for subjects with pathologies due to the slight opacity of optical media, as early cataract. CS tests are the most sensitive tests for orthokeratology lenses wearers. Simple detection of VA can predict the whole visual quality of the other groups of patients.
Influence of eye optical quality on contrast sensitivity and visual acuity
Keywords: Optometrija; visual acuity; mesopic visual acuity; contrast sensitivity; higher order aberrations; disability glare