Emocionālā inteleģence un piesaistes stils saistībā ar pāru apmierinātību ar partnerattiecībām. - Avotiņa, Zane (Latvijas Universitāte, 2006)
Mana maģistra darba mērķis ir noskaidrot, kas labāk prognozē apmierinātību ar attiecībām precētos pāros - emocionālā inteliģence vai piesaistes stils, bet otrs pētījuma jautājums ir par to vai indivīdiem ar dažādiem piesaistes stiliem ir atšķirīga emocionālā inteliģence un apmierinātība ar attiecībām. Pētījumā piedalījās 40 precēti pāri vecumā no 25-35 gadiem. Mērījumu veikšanai tika izmantotas: Diādiskā pielāgošanās skala (Spanier,1976), Attiecību aptauja (Bartholomew, Horowiz ,1991) un Bar-Ona emocionālās inteliģences aptauja (Bar-On, 1999). Pētījuma rezultāti rāda, ka emocionālās inteliģences faktors stresa vadīšana un apakšfaktori noturība pret stresu, laimes sajūta un optimisms labāk prognozē apmierinātību ar partnerattiecībām, kā piesaistes stili. Indivīdiem ar dažādiem piesaistes stiliem ir statistiski nozīmīgas atšķirības apmierinātībā ar attiecībām un tādiem emocionālās inteliģences faktoriem, kā interpersonālās spējas, adaptācijas spējas, stresa vadīšanas spējas un kopējā emocionālās inteliģences koeficentā. Atslēgas vārdi: emocionālā inteliģence , piesaistes stili, apmierinātība ar attiecībām

The aims of this study are to determine whether emotional intelligence or adult attachment style is a better predictor of relationship satisfaction among couples, and whether individuals with different attachment styles have different levels of emotional intelligence and relationship satisfaction. The subjects of this study were forty married couples, aged 25 to 35, and the following measures were used: Dyadic adjustment scale (Spanier, 1976), Relationship questionnaire (Bartholomew, Horowiz ,1991) and Bar-On emotional intelligence inventory (Bar-On, 1999). The main finding of study was that emotional intelligence factor as stress management and sub factors as stress tolerance, happiness and optimism are a better predictor of relationship satisfaction than adult attachment style. There are statistically significant differences between individuals’ attachment styles and their intrapersonal, adaptability, stress management emotional intelligence factors. Moreover, individuals with different attachment styles showed statistically significant differences in their relationship satisfaction. Keywords: emotional intelligence, adult attachment, relationship satisfaction
The Impact of Emotional Intelligence and Adult Attachment on Partnership Satisfaction Among Couples.
Keywords: Psiholoģija