Olaines pilsētas veidošanās un attīstības iespējas - Berdņikova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darbs ir veltīts Olaines pilsētas vēsturiskai izpētei un turpmākās attīstības iespēju izvērtēšanai. Darba izstrādes gaitā tika veikts literatūras apskats par pilsētu nozīmi un to veidošanās procesiem, tika izprasti padomju laika pilsētplānošanas principi, izpētītas mūsdienu tendences pilsētu attīstībā un reģenerācijā, kā arī iepazīta Olaines vēsturiskā un pilsētas struktūras attīstības gaita, izpētīti esošie teritorijas attīstības plānošanas dokumenti un noskaidrota rūpniecības loma pilsētas attīstībā. Pētījums, ņemot vērā Olaines pilsētas telpisko struktūru, ļāva pamatoti izdalīt trīs nozīmīgas pilsētas telpas: dzīvojamā telpa, zaļā telpa, rūpnieciskā telpa un atsevišķi ceļu struktūra, kas saista visas trīs telpas kopā. Pilsētas telpiskā struktūra tika detalizēti analizēta, ņemot vērā katras telpas raksturīgās iezīmes. Rezultātā ir izstrādāti priekšlikumi un sniegts redzējums par Olaines pilsētas attīstības iespējām nākotnē.

Master's thesis study is devoted to evaluate and analyze future developments of Olaine’s city and to outline the potential development. During the research, there has been carried out a review of the literature about the role of cities and their formation processes, realized the Soviet urban planning principles, and explored contemporary trends in urban development and regeneration. There has been explored the historical and urban structure development process of Olaine, studied existing spatial planning documents and established the role of industry in city’s development. The study allowed distinguishing three important urban spaces: the living space, the green space, the industrial space and street infrastructure that connect all three spaces together. Urban spatial structure has been analyzed in detail, taking into an account the specific features of each space. The author prepares solutions and vision for development opportunities of Olaine.
Genesis and development opportunities of Olaine town
Keywords: Arhitektūra